Dosarul capturii de 179 de cutii cu ţigări, la Cahul, cu implicarea angajaţilor IGPF – trimis în judecată
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Dosarul capturii de 179 de cutii cu ţigări, la Cahul, cu implicarea angajaţilor IGPF – trimis în judecată

Dosarul penal privind contrabanda cu 179 de cutii cu ţigări „Ashima”, la Cahul, cu implicarea angajaţilor Poliţiei de Frontieră a fost iniţiat prin documentarea desfăşurată de Serviciul de Informaţii şi Securitate, prin colaborare cu Serviciul Protecţie Internă şi Anticorupţie al MAI, de comun cu Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS).

Este de menţionat deschiderea şi cooperarea manifestate de Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră pe tot parcursul investigaţiei.

Potrivit concluziilor experţilor, valoarea capturii pe piaţa din Republica Moldova ar constitui cca 1,6 milioane lei, iar pe piaţa Uniunii Europene, destinaţia iniţială a grupului infracţional – circa 4,3 milioane lei. Astfel, venitul infracţional ar fi constituit circa 2,7 milioane lei.

Pe dosarul în cauză a fost efectuat un volum mare de acţiuni procesual-penale: peste 20 de percheziţii, peste 20 de interceptări de convorbire (inclusiv telefonice), circa 50 de audieri ale bănuiţilor şi învinuiţilor – în scopul garantării respectării drepturilor acestora, cât şi în scopul acumulării probatoriului necesar trimiterii dosarului în judecată.

În dosarul penal trimis în judecată de către procurorii PCCOCS sunt 14 inculpaţi, cu vârste cuprinse între 30 şi 50 de ani. Aceştia sunt din Cahul şi Chişinău, iar trei din ei sunt poliţişti de frontieră: un fost şef interimar al sectorului poliţiei de frontieră Cahul al Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră, un fost şef al Direcţiei regionale Sud a Inspectoratului, precum şi un subofiţer. Potrivit legii penale, infracţiunea incriminată se pedepseşte cu închisoare, pentru un termen de la 4 la 10 ani.

Menţionăm că până la pronunţarea unei hotărâri judecătoreşti irevocabile, inculpaţii beneficiază de prezumţia nevinovăţiei.

Similare
RECOMANDĂRI