Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Fugar la Londra, Gheorghe Cavcaliuc şi-a închis firma pe care a fondat-o anul trecut în Marea Britanie

Vizat într-un dosar penal la Chişinău, preşedintele Partidului Acasă Construim Europa, Gheorghe Cavcaliuc, şi-a închis firma pe care a fondat-o anul trecut la Londra. Cel puţin asta arată un document din registrul public al companiilor din Marea Britanie. Fostul şef al Poliţiei din Republica Moldova susţine că informaţia este falsă. Indiferent de asta, autorităţile de la Chişinău aşteaptă explicaţii din partea Biroului Interpol de la Lyon privind refuzul de a-l da în urmărire internaţională pe Gheorghe Cavcaliuc.

Căutat de procurorii din Republica Moldova pentru a fi tras la răspundere, Gheorghe Cavcaliuc nu pare să o ducă bine nici în Londra. Replica.md a intrat în posesia unor documente care arată că preşedintele Partidului Acasa Construim Europa a solicitat autorităţilor de la Londra să închidă firma pe care a înregistrat-o în septembrie anul trecut.

Pentru deschiderea afacerii, Cavcaliuc s-a folosit de oportunităţile oferite de cetăţenia română. Fostul şef de politie anunţa că firma pe care a deschis-o la Londra angajează muncitori iar prioritate au cetăţenii basarabeni stabiliţi în capitala Marii Britanii. Cavcaliuc a ezitat să vorbească acum despre afacere dar a menţionat că informaţia că ar fi fost lichidată este falsă.

Gheorghe Cavcaliuc este învinuit în Republica Moldova că a fabricat, împreună cu alţi complici, în 2018, dosare penale pe numele a doi inamici politici. Cavcaliuc se declară nevinovat şi spune că se va adresa la CEDO.

În decembrie 2021, Biroul Interpol de la Lyon a acceptat solicitarea Biroului Interpol de la Chişinău de a-lda în urmărire internaţională pe Gheorghe Cavcaliuc, pentru a fi arestat şi extrădat. Anul acesta, în ianuarie, Procuratura a fost informată că Gheorghe Cavcaliuc nu poate fi reţinut, şi a fost invocat articolul 3 al Constituţiei Interpol, potrivit căruia: "Este strict interzis ca organizaţia să întreprindă orice intervenţie sau activităţi de natură politică, militară, religioasă sau rasială."

Reprezentanţii Procuraturii au trimis o nouă solicitare către autorităţile britanice, prin care cer acuzarea lui Cavcaliuc în dosarul Direcţiei Nr. 5, în baza anchetei procurorilor de la Chişinău.
 
Similare
RECOMANDĂRI