În Republica Moldova începe implementarea mecanismului de pre-vetting
Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

În Republica Moldova începe implementarea mecanismului de pre-vetting

Comisia de evaluare a integrităţii candidaţilor la funcţia de membru în CSM, CSP şi în colegii şi-a început activitatea. Ministrul Sergiu Litvinenco, împreună cu echipa Ministerului Justiţiei, a participat ieri la deschiderea primei şedinţe.

Ministrul a mulţumit celor şase membri ai Comisie pentru că au acceptat această provocare extrem de importantă pentru Republica Moldova. „Cu toţii avem aşteptări mari de la acest exerciţiu, dar mai ales cetăţenii care îşi doresc schimbări semnificative în justiţie. Este prima reformă sistemică, care va începe de la curăţarea organelor de autoadministrare – CSM şi CSP, şi va urma cu evaluarea tuturor judecătorilor şi procurorilor. Scopul nostru final este ca, în următorii trei ani şi jumătate, să avem un altfel de sistem al justiţiei: integru, corect şi cu oameni oneşti”, a spus Sergiu Litvinenco, potrivit Moldpres.

Totodată, oficialul a informat membrii Comisiei că la elaborarea politicilor s-a ţinut cont de standardele internaţionale în domeniul justiţiei şi a statului de drept. „Proiectul de lege a fost consultat mai întâi cu Comisia de la Veneţia, după care a urmat definitivarea şi aprobarea acestuia. În continuare, Ministerul Justiţiei are un rol minim – de a susţine logistic activitatea Comisiei de evaluare şi a secretariatului, dar şi de a învăţa lecţii care vor fi necesare pentru următoarea etapă – vettingul. De asemenea, este foarte important ca toată activitatea Comisiei să fie cât mai transparentă, pentru că doar astfel vom convinge cetăţenii că intenţia noastră este să avem o justiţie care să lucreze pentru ei”, a  adăugat Litvinenco.

Din componenţa Comisiei de evaluare fac parte trei experţi naţionali şi trei experţi internaţionali: Nadejda Hriptievschi, Tatiana Răducanu, Vitalie Miron, Victoria Henley (SUA), Nona Tsotoria (Georgia) şi Herman Von Hebel (Olanda).

Similare
RECOMANDĂRI