Ministrul Sergiu Litvinenco: „Prioritatea noastră este combaterea corupţiei mari, problema principală a Republicii Moldova”
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Ministrul Sergiu Litvinenco: „Prioritatea noastră este combaterea corupţiei mari, problema principală a Republicii Moldova”

Ministrul Justiţiei, Sergiu Litvinenco, şi secretara de stat a Ministerului Justiţiei, Veronica Mihailov-Moraru, au participat la prezentarea studiului „Judecarea şi sancţiunile aplicate în cauzele de corupţie – cât de uniformă este practica judecătorească?”.

Urmare a analizei a peste 400 de hotărâri judecătoreşti care se referă la cauze de corupţie, autorii studiului au constatat că mai mult de 90% din dosarele analizate vizează „corupţia mică”, fiecare a doua cauză de corupţie este judecată fie prea rapid, fie prea lent, iar opt din 10 persoane condamnate pentru fapte de corupţie nu petrec nicio zi în închisoare.

Prezent la evenimentul de lansare, ministrul Justiţiei a declarat că eforturile autorităţilor naţionale se concentrează, la nivel legislativ şi executiv, pe combaterea corupţiei mari, care este problema principală a Republicii Moldova.

„Este o problemă că peste 90% din cauzele de corupţie, care ajung în instanţa de judecată, ţin de mica corupţie. O altă constatare, care lasă loc de analiză, ţine de rata de achitare în dosarele de corupţie, care este de 12 ori mai mare decât în alte dosare. Acest studiu este un argument în plus privind necesitatea modificării cadrului legal, care se referă la investigarea cauzelor corupţionale şi sancţionarea faptelor mari de corupţie”, a menţionat Sergiu Litvinenco.

Autorii studiului au venit şi cu o serie de recomandări, cea mai importantă fiind alocarea resurselor suficiente pentru lupta cu corupţia mare, specializarea şi limitarea competenţelor Procuraturii Anticorupţie la investigarea cauzelor mari de corupţie. În context, secretara de stat a Ministerului Justiţiei, Veronica Mihailov-Moraru, a vorbit despre posibilitatea identificării căilor de eficientizare şi simplificare a examinării cauzelor penale, reieşind din practica altor ţări europene, fixarea consecutivă a şedinţelor de judecată, pentru examinarea mai operativă a cauzelor de corupţie, dar şi îmbunătăţirea cadrului legal privind măsurile speciale de investigaţie.

Studiul „Judecarea şi sancţiunile aplicate în cauzele de corupţie – cât de uniformă este practica judecătorească?” a fost elaborat de Centrul de Resurse Juridice din Republica Moldova. Experţii CRJM şi-au exprimat deschiderea a oferi expertiza necesară pentru modificarea cadrului legal ce ţine de investigarea cauzelor de corupţie. 
Similare
RECOMANDĂRI