Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

PA va examina dacă procurorul Andrei Balan a încălcat legea încetând să-l mai cerceteze într-un dosar penal pe Alexandr Stoianoglo

Procuratura Anticorupţie va examina dacă procurorul Andrei Balan a încălcat legea încetând să-l mai cerceteze într-un dosar penal pe şeful suspendat al Procuraturii Generale, Alexandr Stoianoglo. Decizia a fost luată azi de Consiliul Superior al Procurorilor, după ce Bălan a clasat dosarul în care Stoianoglo e bănuit că a anchetat superficial expulzarea ilegală a unor profesori turci din Republica Moldova şi i-a acoperit în acest fel pe cei vinovaţi. Fostul director SIS Vasile Botnari e singura persoană sancţionată în acest dosar penal în urma căruia s-a ales cu amendă şi condamnare cu suspendare.

Dosarul a fost clasat la sfârşitul lunii decembrie de Andrei Balan, desemnat de Consiliul Superior al Procurorilor, să cerceteze acţiunile lui Stoianoglo în urma unei sesizări depuse de fostul deputat Inga Grigoriu. Ulterior, Grigoriu a depus o cerere  de contestare a ordonanţei de refuz, examinată astăzi de membrii CSP.  Ministrul Justiţiei, Sergiu Litvinenco, s-a arătat nemulţumit de rezultatele anchetei realizate de Balan.

SERGIU LITVINENCO, ministrul Justiţiei:„Eu am făcut cunoştinţă anterior cu ordonanţa, care într-adevăr pare extrem de superficială. Acuma am văzut şi această cerere, care, din punctul meu de vedere este una întemeiată, pentru că într-adevăr acea anchetă a fost destul de... am tot aşteptat că iată se va face referinţă la declaraţiile lui Vasile Botnari pentru că am avut impresia că au fost audiaţi doar cei care au contribuit nemijlocit la excluderea.”

EDUARD VARVZARI, membru al Consiliului Superior al Procurorilor: „Domnule Ministru, nu cred că este cazul să intrăm pe fondul plângerii respective. Dacă decidem prin vot dacă CSP poate avea competenţe să examineze, putem intrat pe fond. Nu vreau cumva să influenţăm soluţia procurorului ierarhic superior.”

Într-un final membrii CSP au decis să remită cererea fosului deputat, Inga Grigoriu spre examinare Procuraturii Anticorupţie. În dosarul expulzării profesorilor turci, a fost găsit un singur vinovat - fostul director SIS Vasile Botnari. El a fost condamnat cu suspendare şi a primit o amendă de 88 de mii de lei pentru că în 2018 ar fi dispus extrădarea ilegală din Republica Moldova a şapte profesori turci de la liceul "Orizont" din Chişinău.
Similare
RECOMANDĂRI