UPDATE. Percheziţii la punctul de trecere a frontierei Leuşeni: Cinci persoane au fost reţinute
Sursa foto:imagine simbol Vizualizari:

UPDATE. Percheziţii la punctul de trecere a frontierei Leuşeni: Cinci persoane au fost reţinute

UPDATE. Acţiunile de urmărire penală se desfăşoară în cadrul unei cauze penale, pornită conform unei bănuieli rezonabile de săvârşire a infracţiunilor de corupere pasivă (art. 324 alin. (2) lit. B din Codul penal) şi corupere activă (art. 325 alin. (2) lit. b) din Codul penal) pe faptul săvârşirii continue a unor acte de corupţie de către angajaţii IGPF şi Serviciului Vamal.

În fapt, acţiunile de documentare au avut loc în perioada lunilor octombrie 2021 – februarie 2022, fiind vizaţi mai mulţi angajaţi ai organelor de forţă din cadrul punctelor de trecere a frontierei de stat cu România, care în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu, sistematic au pretins, acceptat şi primit mijloace băneşti ce nu li se cuvin, implementând în acest sens mai multe scheme infracţionale.

Acţiunile corupţionale erau orientate în special pe următoarele categorii de persoane şi paliere de la transportatorii de pasageri şi colete originari din Republica Moldova care nu deţin licenţă pentru prestarea acestor servicii, în scopul favorizării trecerii autovehiculelor fără control vamal, sau după caz efectuarea unui control superficial al autocamioanelor şi autoturismelor încărcate cu mărfuri şi colete, prin aparatul de scanare cu raze X-Ray.

De asemenea, de la cetăţenii Republicii Moldova cu paşapoarte biometrice, pentru a le permite traversarea frontierelor spre statele europene şi respectiv pentru a le permite deplasarea spre Republica Moldova fără a le fi aplicate sancţiuni pentru depăşirea termenului de şedere în Uniunea Europeană.

Iar de la persoane fizice rezidente şi nerezidente, pentru favorizarea trecerii frontierei de stat în contextul restricţiilor impuse de situaţia epidemiologică;
​Prin urmare, în rezultatul măsurilor întreprinse au fost documentaţi 9 angajaţi ai IGPF al MAI, pentru comiterea a 64 acţiuni de corupere, manifestate prin pretinderea, acceptarea şi primirea de mijloace băneşti ce nu li se cuvin, care variau între 10-200 euro.

​Concomitent, au fost documentaţi şi 3 angajaţi ai Serviciului Vamal, pentru comiterea a 26 acţiuni de corupere, manifestate prin pretinderea, acceptarea şi primirea de mijloace băneşti ce nu li se cuvin, care variau între 50-200 euro.
​​
​Drept urmare, au fost efectuate 21 acţiuni de percheziţie în birourile de serviciu, domiciliile şi mijloacele de transport a angajaţilor implicaţi în infracţiunile investigate, fiind soldate cu reţinerea a 3 angajaţi ai Serviciului Vamal şi 2 angajaţi ai IGPF.

​În cadrul percheziţiilor au fost depistate şi ridicate documente, registre, telefoane mobile, mijloace băneşti şi alte obiecte ce au importanţă pentru cauza penală, care urmează a fi examinate pentru a stabili relevanţa pentru investigaţiile efectuate pe aceste cazuri.

UPDATE. În urma percheziţiilor au fost reţinute cinci persoane, trei vameşi şi doi poliţişti de frontieră. Informaţia a fost confirmată pentru TVR Moldova de ofiţerul de presă al Poliţiei de Frontieră, Raisa Noviţchi.

Ştirea iniţială: În această dimineaţă, procurorii din cadrul Procuraturii Anticorupţie în comun cu ofiţerii Serviciului protecţie internă şi anticorupţie al MAI, ofiţerii Direcţiei inspecţie efectiv a IGPF şi angajaţii Serviciului Vamal, au descins cu percheziţii la Punctul de Trecere a Frontierei de stat Leuşeni.

Potrivit Procuraturii Anticorupţie, percheziţiile sunt efectuate în cadrul investigării faptelor de corupţie comise de către unii vameşi şi poliţişti de frontieră din Republica Moldova.

Poliţia de Frontieră precizează că, în cadrul măsurilor speciale de investigaţii efectuate, au fost stabilite scheme de obţinere ilicită a mijloacelor băneşti şi au fost documentaţi mai mulţi angajaţi din cadrul Poliţiei de Frontieră şi Serviciului Vamal, care au comis acte de corupere. 
Similare
RECOMANDĂRI