Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Procedură de evaluarea a candidaţilor pentru postul de membru în CSM şi CSP va începe la 1 martie

Procedură de evaluarea a candidaţilor pentru postul de membru în Consiliul Superior al Magistraturii şi Consiliul Superior al Procuraturii va începe la 1 martie şi se va încheia în luna mai. Anunţul a fost făcut de ministrul Justiţiei în cadrul emisiunii Punctul pe Azi de la TVR Moldova. Sergiu Litvinenco a mai declarat că, din vară, începe şi evaluarea magistraţilor.

Ministrul Justiţiei este convins că evaluarea candidaţilor la funcţia de membru CSP şi CSM va pune bazele unei justiţii sănătoase în Republica Moldova, pentru că vor fi promovate în funcţii doar persoane profesioniste şi oneste.

SERGIU LITVINCO, ministrul Justiţiei: „Pentru noi, acest exerciţiu este fundamental pentru că în momentul în care ajungi să ai un CSM curat cu persoane corecte, integre, evident că politica pe care o vor promova ei va fi similară. Vor promova la fel integritatea, vor exclude din sistem judecătorii, procurorii care au probleme de integritate. Săptămâna asta sper să votăm în lectura finală şi, respectiv, cred că implementarea o începem de la 1 martie.”

Ministrul Justiţiei a sublinat că, până în prezent, s-au înscris la concurs aproape 24 de candidaţi la Consiliul Suprem al Magistraţilor  şi 14 la Consiliul Superior al Procurorilor.

SERGIU LITVINCO, ministrul Justiţiei: „Totodată, am deschis calea şi pentru cei care nu au aplicat până în momentul de faţă, ei vor avea vreo 15 zile până la 1 martie, judecători care sunt pe moment în sistem, dar care nu şi-au depus dosarul la început să şi-l depună acum, ştiind că intră în acest pre-vetting.”

Proiectul de lege, ce prevede evaluarea integrităţii candidaţilor la funcţia de membru al Consiliului Superior al Magistraturii şi al Consiliului Superior al Procurorilor, a fost aprobat în prima lectură, la 21 ianuarie, cu votul a 57 de deputaţi.

Candidaţii vor fi evaluaţi de către o comisie specială alcătuită din şase membri, în baza unor cercetări extinse a activităţii profesionale, a respectării unor standarde de etică, precum şi a lipsei unor acţiuni dubioase, care provoacă suspiciuni de corupţie. De asemenea, Comisia de evaluare va analiza averile candidaţilor şi ale persoanelor apropiate lor, provenienţa acestora, dar şi veniturile şi cheltuielile candidaţilor.
 
Similare
RECOMANDĂRI