Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Se înmulţesc dosarele penale pe numele lui Alexandr Stoianoglo. Va fi cercetat şi în cazul expulzării profesorilor turci

Se înmulţesc dosarele penale pe numele lui Alexandr Stoianoglo. El va fi cercetat şi în cazul expulzării profesorilor turci. Şeful interimar al Procuraturii Anticorupţie a anulat ordonanţa prin care dosarul iniţiat pe numele lui Stoianoglo a fost clasat la sfârşitul anului trecut de către procurorul anticorupţie, Andrei Balan.

Pe 18 noiembrie 2021, Consiliului Superior al Procurorilor a aprobat începerea anchetei penale la solicitarea unui fost deputat al Platformei DA. Consiliu l-a desemnat pe Andrei Balan procuror de caz. El trebuia să  examineze suspiciunile de depăşire a atribuţiilor de serviciu ale lui Stoianoglo în scopul protejării fostului şef al SIS, Vasile Botnari, dar şi a altor persoane complice.

La sfârşitul anului trecut, procurorul Balan a clasat însă dosarul. Povestea nu s-a încheiat pentru că, săptămâna trecută, Consiliul Superior al Procurorilor a dispus ca Procuratura Anticorupţie să  examineze dacă procurorul Andrei Balan a refuzat în mod legal să-l cerceteze pe Alexandr Stoianoglo.

Există suspiciuni că ar fi investigat defectuos urmărirea penală în cazul expulzării profesorilor turci. Ieri s-a luat şi o decizie iar Procuratura Anticorupţie a anunţat că procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo, va fi cercetat penal şi în dosarul profesorilor turci. Şi asta nu e totul pentru că problemele lui Stoianoglo se înmulţesc pe zi ce trece.

Consiliul Superior al Procurorilor l-a desemnat pe fostul procuror şi actualul avocat, Artur Reguş ca membru al comisiei de evaluare a performanţelor Procurorului General şi în scurt timp se va începe activitatea. Ministrul Justiţiei, Sergiu Litvinenco, a oferit detalii în cadrul emisiunii Punctul pe Azi.

SERGIU LITVINENCO, ministrul Justiţiei: „La ultima şedinţă a CSP a fost numit un membru din partea Consiliului în cadrul Comisiei de Evaluare a Performanţelor Procurorului General suspendat şi eu sper să se reia activitatea acestei comisii pentru că, ea era nefuncţională, dat fiind faptul că unele instituţii nu-şi delegase membrii. Vineri am făcut această numire şi spre că, în curând aceast comsiei să-şi reia activitatea şi să ajungem la un rezultat, cel puţin, din partea acestei comisii.”

În august 2021, Parlamentul a modificat Legea cu privire la Procuratură, ceea ce permite evaluarea activităţii procurorului general. El ar putea fi demis de şeful statului dacă se va stabili că activitatea lui a fost nesatisfăcătoare. Ieri, Judecătoria Chişinău i-a prelungit lui Alexandr Stoianoglo măsura de control judiciar cu încă 30 de zile.  El este învinuit de abuz în serviciu, corupere pasivă, fals în declaraţii şi exces de putere.
Similare
RECOMANDĂRI