STUDIU. 93% dintre dosarele de corupţie din R. Moldova vizează „corupţia mică”, iar opt din 10 persoane condamnate nu petrec nicio zi la închisoare
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

STUDIU. 93% dintre dosarele de corupţie din R. Moldova vizează „corupţia mică”, iar opt din 10 persoane condamnate nu petrec nicio zi la închisoare

Opt din zece persoane condamnate pentru fapte de corupţie nu petrec nicio zi în închisoare, iar două din zece persoane condamnate pentru corupţie iau doar amenzi. Valoarea medie a termenului de închisoare aplicat este de 2,3 ani, iar cel mai mic termen de închisoare pentru corupţie a constituit patru ani.

Cel mai mare termen de condamnare pentru corupţie a fost de 16 ani. Sunt câteva dintre constatările studiului „Judecarea şi sancţiunile aplicate în cauzele de corupţie – cât de uniformă este practica judecătorească?, realizat de Centrul de Resurse Juridice.

Studiul analizează peste 400 de hotărâri emise de Curtea Supremă de Justiţie în cauze de corupţie în perioada 1 ianuarie 2017- 31 decembrie 2020.

Autorii documentului au constatat că în 93% dintre dosarele de corupţie analizate se referă la fapte ce pot fi catalogate drept fapte de „corupţie mică”. În dosarele monitorizate, cei vizaţi în actele de corupţie sunt poliţiştii, persoanele fizice, consilierii locali, primarii, avocaţii, contabilii şi inspectorii vamali.

Studiul CRJM mai constată că două din zece persoane condamnate pentru fapte de corupţie iau doar amenzi. Valoarea medie a amenzilor aplicate este de circa 30 de mii de lei. Cea mai mare amendă a fost de 290.000 de lei, iar cea mai mică de 3.000 de lei. Un dosar de corupţie este examinat în Republica Moldova, în medie, timp de 3,5 ani.

Similare
RECOMANDĂRI