Un fost inspector principal din cadrul Serviciului Fiscal de Stat, depistat cu o avere nejustificată de peste 400 000 lei
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Un fost inspector principal din cadrul Serviciului Fiscal de Stat, depistat cu o avere nejustificată de peste 400 000 lei

Autoritatea Naţională de Integritate a constatat pe numele unui fost inspector principal din cadrul Serviciului Fiscal de Stat o diferenţă substanţială în mărime de peste 400 000 lei urmare a controlului averii iniţiat în baza unei sesizări.

Inspectorul de integritate a verificat averea fostului funcţionar şi a familiei acestuia din perioada august 2016 – octombrie 2020. Aceştia au efectuat mai multe tranzacţii cu bunuri mobile şi imobile, operând cu resurse financiare a căror provenienţa nu a fost identificată în totalitate de către inspectorul de integritate.

Astfel, s-a constatat că între veniturile obţinute şi cheltuielile realizate, pe de o parte, şi averea dobândită de familie, pe de altă parte, este o diferenţă substanţială de 408 580 lei la data de 20 iunie 2017.

Luând în consideraţie diferenţa substanţială constatată, inspectorul de integritate a solicitat de la persoana supusă controlului informaţii şi dovezi privind justificarea acestei diferenţe şi l-a invitat pentru a prezenta argumentele. Deşi a recepţionat scrisoarea inspectorului de integritate, subiectul nu şi-a expus punctul de vedere în termen legal, chiar dacă a făcut cunoştinţă cu materialele dosarului de control, fiind asistat şi de un avocat.

Subiectul controlului nu a adus probe care ar justifica suma de 408 580 lei, astfel inspectorul de integritate a constatat că deţinerea acesteia are un caracter nejustificat.

Urmare controlului efectuat, inspectorul de integritate a constatat încălcarea regimului juridic al declarării averii şi intereselor personale de către fostul funcţionar, drept urmare cauza, în condiţiile legii, se va transmite în instanţa de judecată în vederea dispunerii confiscării averii nejustificate.

Dacă actul de constatare va rămâne definitiv, subiectul riscă să nu mai deţină o funcţie publică sau de demnitate publică pe o perioada de 3 ani, iar averea nejustificată identificată în cadrul controlului, urmează să fie confiscată în folosul statului.

Similare
RECOMANDĂRI