VIDEO. Percheziţii la o întreprindere ce fabrica clandestin ţigări pentru a fi comercializate pe piaţa neagră a R. Moldova şi a UE
Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

VIDEO. Percheziţii la o întreprindere ce fabrica clandestin ţigări pentru a fi comercializate pe piaţa neagră a R. Moldova şi a UE

Procuratura pentru Combaterea Criminalităţii Organizate şi Cauze Speciale (PCCOCS) de comun cu Serviciului Vamal au anihilat o schemă infracţională de fabricare şi vânzare a produselor din tutun, inclusiv în zonele duty-free şi au depistat 75 500 pachete de ţigări şi peste 1,7 milioane de ţigarete neîmpachetate.

Percheziţiile au fost efectuate în perioada 26–28 ianuarie 2022, în cadrul unei cauze penale de contrabandă pornite în anul 2021, după ce vameşii au depistat un lot de produse din tutun de marca comercială a unui agent din republică.

Ca urmare a celor trei percheziţii efectuate, oamenii legii au ridicat şi timbre utilizate exclusiv în cazul comercializării produselor prin intermediul magazinelor „duty-free”, precum şi ambalaj pentru confecţionarea pachetelor de ţigări.

De asemenea, oamenii legii au depistat la faţa locului materie primă pentru producerea ţigaretelor sub mărcile comerciale ale unor companii din China, o parte dintre care sunt vândute pe teritoriul Republicii Moldova exclusiv în reţelele de magazine „duty-free”, iar altele nu sunt deloc comercializate pe piaţa internă. Produsele erau destinate comercializării ilegale pe piaţa neagră internă a R. Moldova şi a Uniunii Europene.

Potrivit datelor oficiale, întreprinderea nu mai activează de câţiva ani de zile, având licenţa pentru genul respectiv de activitate expirată. În pofida acestui fapt, pe parcursul ultimilor ani, au fost documentate mai multe cazuri de trafic ilicit cu astfel de produse atât la frontieră, cât şi pe teritoriul R. Moldova.

Oamenii legii precizează că, pe lângă sfidarea prevederilor care impun achitarea contribuţiilor către stat pentru acest tip de produse, producerea şi comercializarea clandestină a produselor din tutun contrafăcute implică un risc sporit asupra sănătăţii consumatorului nu doar în virtutea proprietăţilor nocive ale acestora, de regulă, ci şi din motivul că nu sunt supuse unui control al calităţii.

PCCOCS şi Serviciul Vamal continuă acţiunile procesual-penale, în vederea stabilirii întregii arii infracţionale. Alte date urmează să fie făcute publice pe parcursul desfăşurării urmăririi penale.

Similare
RECOMANDĂRI