Forţele militare germane au venit în România. Avioane de luptă ale Germaniei vor asigura misiuni de poliţie aeriană alături de Forţele Aeriene Italiene
Sursa foto:NATO Vizualizari:

Forţele militare germane au venit în România. Avioane de luptă ale Germaniei vor asigura misiuni de poliţie aeriană alături de Forţele Aeriene Italiene

Forţele militare germane au ajuns miercuri în România pentru a asigura, împreună cu avioane de luptă Typhoon Eurofighter, misiuni de poliţie aeriană ale NATO în ţara noastră şi la Marea Neagră, alături de Forţele Aeriene Italiene, cele care asigură în prezent conducerea acestor operaţiuni.

“Detaşamentul Forţelor Aeriene Italiene îşi întâmpină colegii de la Bundeswehr în România. În următoarele săptămâni avioanele Eurofighter italiene şi germane vor desfăşura misiuni de interoperabilitate în cadrul poliţiei aeriene consolidate a NATO”, a anunţat Comandamentul Aerian Aliat într-o postare pe Facebook.

Prezenţa forţelor germane are loc după anunţul de la finele lunii trecute al ambasadorului Germaniei la Bucureşti, Peer Gebauer, care a spus că Forţele Aeriene Germane vor participa cu avioane Typhoon Eurofighter la misiunile de poliţie aeriană ale NATO la Marea Neagră şi în România.

Germania se alătură Italiei, care începând cu decembrie anul trecut, pentru o perioadă de patru luni, asigură misiunile de poliţie aeriană aliată printr-un detaşament ormat din aproximativ 140 de militari şi patru aeronave Eurofighter Typhoon.

Este pentru a doua oară în ultimul an când Germania trimite avioane de luptă în România. În iunie 2021, Berlinul a desfăşurat două avioane de luptă în România, care s-au alăturat forţelor aeriene britanice în apărarea spaţiului aerian al NATO la Marea Neagră.

Între momentul în care ambasadorul german a anunţat dislocarea militară din luna februarie şi sosirea forţelor germane, Bucureştiul şi Berlinul au avut două runde de consultări politico-diplomatice privind situaţia din vecinătatea estică. În cadrul acestora, România a invitat Germania să contribuie la structurile NATO din ţara noastră.

În ceea ce priveşte prezenţa aeriană aliată pe teritoriul României, un detaşament american compus din aproximativ 50 de militari şi patru aeronave F/A-18 Super Hornet, din cadrul Forţelor Navale ale Statelor Unite ale Americii dislocate în Europa va executa, în perioada 8 – 17 februarie, misiuni de antrenament în comun cu militarii şi aeronavele F-16 Fighting Falcon din dotarea Forţelor Aeriene Române.

În egală măsură, în România au sosit primii 100 de soldaţi americani din cei 1.000 pe care SUA îi va desfăşura în ţara noastră pe fondul tensiunilor cu Rusia. 

Drept măsură de descurajare a Rusiei şi asigurare a aliaţilor, SUA au plasat 8.500 de soldaţi în alertă şi au decis dislocarea a 3.000 de militari în Polonia (1.700), România (1.000) şi Germania (300).

Statele Unite repoziţionează în România un batalion Stryker de aproximativ 1.000 de militari americani, aflaţi deja în teatrul de operaţiuni din Europa. Regimentul 2 Cavalerie (infanterie mecanizată), unitate mecanizată staţionată la baza Vilseck din Germania va disloca o unitate de forţe armate întrunite, dotate cu vehicule de luptă blindate pe roţi, pentru a descuraja agresiunea şi a consolida capabilităţile de apărare în statele aliate din prima linie, în această perioadă de risc sporit.

Aceste forţe vin în completarea celor peste 900 de militari americani care se află deja în România în cadrul sistemului obişnuit de rotaţie, SUA dublându-şi astfel prezenţa militară în România şi anunţând că se va coordona cu Franţa pentru desfăşurarea de forţe armate americane şi franceze în România având în vedere că Parisul şi-a precizat disponibilitatea Franţei de a conduce un dispozitiv militar al NATO în România pentru a fi alături de aliaţi şi parteneri într-un moment în care mediul de securitate se deteriorează la graniţele României.  

Între timp, Ministerul Apărării Naţionale a anunţat că detaşamentul de forţe întrunite, de valoare batalion de infanterie, constituit de Regimentul 2 Cavalerie al Forţelor Terestre ale SUA, a început, miercuri, 9 februarie, pregătirile finale pentru dislocarea din Germania către România. Detaşamentul, care va purta denumirea Task Force (TF) Cougar, va acţiona pe teritoriul României sub comanda operaţională a Corpului V al SUA.
Similare
RECOMANDĂRI