Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Un deceniu de la stabilirea parteneriatului strategic R. Moldova-România: Mii de vieţi omeneşti salvate graţie SMURD

Republica Moldova şi România marchează, în acest an, un deceniu de la stabilirea parteneriatului strategic între cele două state româneşti. În această perioadă, din banii poporului român, în Basarabia au fost finanţate şi realizate zeci de proiecte importante, care au îmbunătăţit viaţa oamenilor din Republica Moldova. Un proiect strategic este şi SMURD-ul, care salvează vieţi omeneşti şi pentru care Guvernul României a oferit cinci milioane de euro. Toate intervenţiile medicale ale SMURD-ului în Republica Moldova sunt suportate de statul român.

Proiectul Naţional Serviciul Mobil de Urgenţă, Reanimare şi Descarcerare SMURD. Asistenţa Medicală de Urgenţă SMURD – 5 milioane Euro, oferiţi de Guvernul României Proiectul SMURD a fost demarat în Republica Moldova, în anul 2014, când a fost semnat Acordul între Guvernul României şi Guvernul Republicii Moldova, privind ajutorul reciproc pentru intervenţiile transfrontaliere în caz de urgenţe medicale, care a contribuit la îmbunătăţirea serviciilor de urgenţă publică în zona transfrontalieră, inclusiv crearea unei infrastructuri de frontieră pentru intervenţiile transfrontaliere aero-medicale.

Totodată, în cadrul acestui proiect transfrontalier va fi construită Unitatea Primiri Urgenţe (UPU) în cadrul Institutului de Medicină Urgentă din Chişinău şi va fi reconstruită UPU din cadrul Spitalului Clinic Municipal Bălţi. Echipajele SMURD au oferit suport Republicii Moldova în misiunile complexe de acordare a primului ajutor medical calificat, reanimare, descarcerare şi executarea operaţiunilor de salvare, efectuând până în prezent cca. 13 500 de intervenţii terestre pe teritoriul Republicii Moldova, 89 de intervenţii aero-medicale şi 35 de intervenţii transfrontaliere pentru efectuarea misiunilor cu transport medical asistat în scopul repatrierii cetăţenilor din afara graniţelor ţării.
Similare
RECOMANDĂRI