Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

„Ambasadorii Succesului”: Cum şi-a îndeplinit visul american basarabeanul Roman Palancică

Basarabeanul Roman Palancică este unul dintre cei care ştie cum este să-ţi îndeplineşti Visul American. A plecat în Statele Unite imediat după ce a absolvit facultatea la Chişinău iar primii ani au fost plini de provocări. A început de la munca de jos – a spălat vase, a fost ospătar şi a muncit pentru un dealer de maşini. Nu a fost descurajat şi a continuat să persevereze. Acum basarabeanul este antreprenor şi dezvoltă în Statele Unite două afaceri – în imobiliare şi vânzarea maşinilor. Roman Palancică a candidat şi la alegerile parlamentare din 2019, în circumscripţia nr.51 Canada şi Statele Unite. Nu a ieşit învingător dar îşi propune, pe viitor, să se mai implice în proiecte politice.

Roman Palancică este originar din satul Horeşti, raionul Ialoveni şi a ajuns pentru prima data în Statele Unite, în 2016, prin programul pentru studenţi Work&Travel. Imediat după ce a absolvit Facultatea de Relaţii Internaţionale şi ştiinţe politice de la Chişinău a decis să revină pe continentul american.

ROMAN PALANCICĂ, basarabean stabilit în Statele Unite: „Primele mele joburi au fost de la spălat de vase, construcţii, până la instalare de granit. Munceam până la 100 de ore pe săptămână”.

A schimbat mai multe locuri de muncă şi a fost chiar şi vânzător de maşini. Nu a bănuit că acela avea să fie începutul propriei afaceri.

ROMAN PALANCICĂ, basarabean stabilit în Statele Unite: „Fiind obosit de toate acestea, am decis să mă duc la General Motors să fiu vânzător de maşini. Şu lucrând un an şi jumătate am încercat să învăţ cât mai multe posibil. După aceasta am deschis propriul dealer ship chiar la câţiva metri de unde am lucrat”.

Pe lângă afacerea din domeniul vânzărilor auto, Roman mai este implicat şi în afaceri imobiliare. Asta înseamnă pentru el implicare, disciplină şi sacrificiu.

ROMAN PALANCICĂ, basarabean stabilit în Statele Unite: „Nu este ceva care am studiat acasă. Nu e ceva ce înveţi din cărţi. Doar trecând, şi deja sunt 10 ani de când sunt în afaceri, trecând prin situaţii de criză care te definesc. Au trebuit ani şi ani la rând ca să înţelegi oamenii şi oamenii să te înţeleagă pe tine”.

În 2019, Roman Palancică a candidat, fără succes, la alegerile parlamentare, pe o circumscripţie care a cuprins Canada şi Statele Unite.

ROMAN PALANCICĂ, basarabean stabilit în Statele Unite: ”Este o experienţă unică, pentru prima dată am participat la un scrutin electoral, pe viitor cred că voi lua în serios acest domeniu”.

Pe continentul american, lui Roman îi lipseşte cel mai mult familia. Speră că, într-o zi, Republica Moldova va oferii celor din Diaspora condiţii prielnice pentru revenirea acasă.

ROMAN PALANCICĂ, basarabean stabilit în Statele Unite: „Nu prea văd schimbări. Tot auzi cum politicul influenţează o afacere, altă afacere. Cred că mentalitatea oamenilor ar trebui să se schimbe, sunt traşi în Est, în Vest. Trebuie să înţeleagă că până nu-ţi faci curat în casă şi în faţa casei, nimeni nu o să o facă”.

Pentru Roman Palancică, Statele Unite îi sunt acum ca o a doua casă, dar multe dintre planurile şi sentimentele lui rămân strâns legate de Republica Moldova.
Similare
RECOMANDĂRI