Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Ambasadorii Succesului: Cunoaşte-l pe Sandu Sîrbu, un basarabean care, de aproape şapte ani, locuieşte în Statele Unite ale Americii

Eroul campaniei de astăzi este Sandu Sîrbu, un basarabean care, de aproape şapte ani, locuieşte în Statele Unite ale Americii şi poate fi considerat un adevărat ambasador la succesului. S-a implicat şi organizează mai multe evenimente şi festivaluri pentru basarabenii stabiliţi pe continentul american. Tot el este cel care invită artiştii din Republica Moldova la spectacole din Statele Unite, pentru a aduce, simbolic, comunitatea de basarabeni mai aproape de casă. Sandu Sârbu a deschis la Sacramento, împreună cu soţia sa, şi un restaurant cu specific tradiţional. Pentru că localnicii au fost cuceriţi de bucătăria est-europeană, familia Sârbu îşi propune să mai deschidă unul. Sandu Sârbu mărturiseşte că occidentul i-a deschis calea spre succes şi i-a oferit multe oportunităţi. El speră, ca într-o zi, şi Republica Moldova să reuşească să-şi susţină la fel de mult cetăţenii. Sandu Sârbu crede că doar parcursul european va atrage după sine schimbări pentru binele basarabenilor.

Alexandru Sîrbu a ajuns în Statele Unite ale Americii, după ce soţia sa a câştigat la loteria vizelor Green Card.

ALEXANDRU SÎRBU, basarabean stabilit în SUA: Iniţial noi am venit în statele unite aşa, ca să vedem America, am zis că dacă tot avem această oportunitate. Ne-am gândit să nu trăim cu gândul – uite, am avut oportunitatea şi nu am mers acolo.

Părea o şedere temporară, dar deja sunt şapte ani de trai pe continentul american. În Republica Moldova, Alexandru a lucrat la un post radio, iar primele locuri de muncă în SUA au fost o premieră pentru el.

ALEXANDRU SÎRBU, basarabean stabilit în SUA: La început am încercat de toate. Am făcut chiar şi poştă, am făcut livrare, am fost şi curier. Multe lucruri am făcut până am ajuns să facem ceea ce ne place.

Nu a fost descurajat de provocările întâlnite. Dimpotrivă, l-au ambiţionat şi a ajuns, ca împreună cu soţia, să deschidă o agenţie de organizare a evenimentelor pentru comunitatea de basarabeni.

ALEXANDRU SÎRBU, basarabean stabilit în SUA: Am înţeles că basarabenii de aici au nevoie mai mult decât oricine şi mai mult decât oricând, au nevoie de sărbători, de întâlniri, de artişti de acasă, atunci am început să facem evenimente. Şi aşa a venit prima idee de afacere.

Aşa că, zeci de artişti din Republica Moldova şi România au ajuns la spectacole organizate pentru Diaspora. Fiecare întâlnire a fost emoţionantă şi i-a adus, simbolic, pe basarabeni mai aproape de casă.

Alexandru Sîrbu s-a implicat şi în organizarea festivalului Mămăliga de Aur, desfăşurat pe o plajă din Miami. Acolo se găteşte cea mai mare mămăligă şi la sărbătoare vin zeci de basarabeni din oraşele americane.

ALEXANDRU SÎRBU, basarabean stabilit în SUA: Uite aşa, o mămăligă foarte mare din care a gustat toată lumea – şi poliţişti americani, toţi. Au ascultat muzică, au câştigat premii, au gustat vinuri din butoaiele gospodarilor, vin făcut aici, în Statele Unite ale Americii. Au dansat, au sărbătorit ca acasă.

Basarabeanul a deschis şi un restaurant cu bucătări est-europeană. Specialităţile culinare şi vinul atrag clienţii şi e un bun prilej de a le vorbi localnicilor despre Republica Moldova.

ALEXANDRU SÎRBU, basarabean stabilit în SUA: Sunt restaurante cu specific est-european. Includem şi români, basarabeni,  ruşi, tot ce ţine de Europa de Est. Avem de la sarmale şi până la borş. Localnicii sunt în mare parte clienţii noştri, pentru că ai noştri pregătesc mâncarea acasă, dar în schimb, petrecele, sărbătorile private, le sărbătoresc la noi.

America nu este pentru toţi un Tărâm al făgăduinţei, dar Alexandru Sârbu recunoaşte că statul sprijină antreprenorii. El speră ca, într-o zi, în  Republica Moldova să fie la fel.

ALEXANDRU SÎRBU, basarabean stabilit în SUA: Uniunea Europeană este un exemplu foarte bun pentru Republica Moldova. Ştiu că ţara noastră urmăreşte cursul european şi mai bun ca acesta mi cred că există momentan. După exemplul ţărilor europene, cred că asta este ce ne dorim şi noi. Cred că ar trebui să urmăm acest curs.

Alexandru va fi şi preşedintele secţiei de vot din Sacramento, aşa că, împreună cu ceilalţi organizatori, este în febra pregătirilor.

ALEXANDRU SÎRBU, basarabean stabilit în SUA: Ne pregătim, colaborăm cu ambasada. Echipa este gata, avem membri, avem voluntari. Încercăm să mobilizăm oamenii să iasă la vot, pentru că fiecare vot contează şi noi ştim de lucru acesta.
Similare
RECOMANDĂRI