Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

„Ambasadorii Succesului”. Cunoaşte-l pe singurul român din orchestra Uniunii Europene

Campania Ambasadorii Succesului lansată de TVR Moldova ajunge astăzi în Austria, acolo unde basarabeanul Andrieş Cigulea studiază muzica. De anul trecut, tânărul de 22 de ani, este membru al Orchestrei de Tineret a Uniunii Europene şi e singurul român din acest colectiv de instrumentişti.

Andrieş Cigulea a început să cânte la vioară la o vârstă fragedă, iar mai târziu a îndrăgit şi viola.

ANDRIEŞ CIGULEA, violonist: Pasiunea asta a mea, acum este pasiune, la început era o muncă. Când aveam 5-6 ani, după recomandările surorii, care tot este şi ea muzician, am avut primele mele tentative de a mă infiltra în domeniu.

Era însă prea mic pentru a merge dis-de-dimineaţă la orele de muzică, aşa că a fost lăsat să mai crească.

ANDRIEŞ CIGULEA: Adevărata mea întâlnire cu muzica a fost la liceul Ciprian Porumbescu, la clasa profesorului de vioară, Nicolae Buinovschi.
În clasa a 8-a schimbat vioara pe violă şi de atunci nu s-a mai despărţit de ea.

După ce a absolvit în 2017 liceul de muzică "Ciprian Porumbescu" din Chişinău, tânărul şi-a continuat studiile la Cluj, fiind admis la Academia de Muzică "Gheorghe Dima". Atunci a devenit membru al Orchestrei Române de Tineret, iar cu acest ansamblu a trăit multe momente memorabile.
ANDRIEŞ CIGULEA: Cântând în Orchestra Română de Tineret, l-am avut solist pe pianistul japonez Nobuyuki Tsujii, dânsul fiind orb de la naştere.
S-a auzit atât de frumos şi atât de rafinat, încât foarte mulţi membri ai orcestrei au început să plângă.

Anul trecut, Andrieş Cigulea a devenit singurul român din Orchestra de Tineret a Uniunii Europene. Ea reuneşte tineri muzicieni talentaţi din toate cele 27 de state membre ale blocului comunitar, care evoluează la cel mai înalt nivel.

A depus dosarul într-o doară după un pariu cu un prieten şi mare i-a fost mirarea când a fost invitat la Bucureşti pentru audiţii.

ANDRIEŞ CIGULEA: M-am urcat în tren, am plecat la Bucureşti, după asta, ca prin noroc sau poate şi prin muncă, nu ştiu ce să zic, dar am fost acceptat.

Basarabeanul spune că are o mare responsabilitate faţă de ceea ce face în Orchestra de Tineret a Uniunii Europene, aşa că se dedică total profesiei.
ANDRIEŞ CIGULEA: A studia productiv înseamnă aţi analiza ceea ce cânţi. A analiza mâna dreaptă, mâna stângă, a te gândi la ce a vrut să spună compozitorul, a te gândi la valoarea morfologică.
 
Acum, basarabeanul studiază prin programul Erasmus, în cadrul unei universităţi din Klagenfurt, Austria - ţară cu o istorie extrem de bogată în domeniul muzicii academice.

SINCRON ANDRIEŞ CIGULEA: Aici lumea merge la muzeu, merge la teatru, are viaţă şi pe lângă viaţa personală, indiferent că eşti IT-st sau bucătar. Lumea este interesată de acest sector, ceea ce nu putem spune de Republica Moldova. În România mai este ceva.
După ce va acumula mai multă experienţă, Andrieş Cigulea vrea să revină în Republica Moldova. Doreşte să participe la numeroase proiecte culturale şi să contribuie la reanimarea muzicii academice locale.
 
Similare
RECOMANDĂRI