Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

„Ambasadorii Succesului”: Dorin Onofrei - basarabeanul care a ajuns să profeseze cu succes în sistemul medical din Belgia

TVR Moldova continuă campania Ambasadorii Succesului cu o nouă poveste din diaspora. Ediţia de astăzi a campaniei Ambasadorii Succesului ajunge la Bruxelles, acolo unde, de mai bine de 10 ani locuieşte şi munceşte medicul basarabean Dorin Onofrei. A plecat de tânăr din Republica Moldova, a făcut Medicină la Iaşi, şi a ajuns să profeseze cu succes în sistemul medical din Belgia. Face chirurgie ginecologică, asistă la naşterii şi poate fi considerat un medic al Diasporei, pentru că îngrijeşte, cu precădere, paciente din Estul Europei. Condiţiile din spitalele belgiene sunt diferite de cele de acasă, dar medicul este însă încrezător că, odată cu apropierea Republicii Moldova de Uniunea Europeană, bunele practici vor ajunge şi acasă.

Dorin Onofrei a plecat în Belgia în 2009, atunci când făcea Rezidenţiatul la Universitatea de Medicină din Iaşi.

DORIN ONOFREI, medic Obstetrică Ginecologie, Belgia: „ A fost o selecţie, belgienii au venit în România şi recrutau medici rezidenţi. Atunci mi-am zis - hai, să văd ce se poate întâmpla”.

A reuşit să se integreze în sistemul medical belgian, pe care l-a găsit diferit de cel din România sau Republica Moldova. Munca de zi cu zi, o împarte între cele trei spitale în care munceşte şi cabinetul său privat.

DORIN ONOFREI, medic obstetrician-ginecolog, Belgia: „Nu pot să zic că am avut totul gata, venind în Belgia am avut totul pe tavă. A trebuit să fac nişte sacrificii, în sensul că am început prin faptul că a trebuit să merg în diferite centre medicale să consult. Medici sunt foarte mulţi şi ca să reuşeşti am înţeles că trebuie să depun foarte multă muncă şi inteligenţa pe care o am”.

Pentru că Belgia este o ţară multietnică, medicul Dorin Onofrei are paciente din toate colţurile lumii, dar poate fi considerat un medic al Diasporei. Vorbeşte româna şi rusa şi se bucură de o mare popularitate în rândul pacientelor provenite din Europa de Est.

DORIN ONOFREI, medic obstetrician-ginecolog, Belgia: „Ajungând în străinătate, având o problemă de sănătate, este complicat să ştii la cine te duci. Uneori, bariera lingvistică ne pune foarte mari probleme. Pacientul ajunge în faţa medicului, nu ştie să-şi exprime problema, medicul respectiv nu înţelege care este problema. Şi atunci se poate crea o confuzie, chiar dacă medicul are intenţia să-l ajute. Şi atunci, pacientul dacă nu se expune până la capăt este complicat”.

Medicul Dorin Onofrei a asistat sute de naşteri şi s-a implicat în rezolvarea a mii de cazuri.

DORIN ONOFREI, medic obstetrician-ginecolog, Belgia: „Când îi dai mamei copilul în braţe sănătos şi trece o perioadă de timp – un an, doi şi o vezi din nou însărcinată şi-ţi spune – domn doctor, uitaţi-vă, aceasta este bijuteria pe care mi-aţi dat-o, este sănătoasă, aleargă. Nici nu-ţi vine să crezi”.

Dorin Onofrei îşi doreşte ca bunele practici europene să ajungă şi în spitalele din Republica Moldova. Schimbarea poate veni odată cu alipirea Republicii Moldova la blocul comunitar european.

DORIN ONOFREI, medic obstetrician-ginecolog, Belgia: „Republica Moldova merită să fie în Uniunea Europeană, pentru asta e nevboie să fie schimbate toate. Nu mă refer strict la politică, nu-mi place să fac chestia asta, dar mă refer în primul rând la noi, societatea civilă să ne implicăm. Toţi avem aspiraţii europene, toţi avem un model pe care putem să-l adaptăm la necesităţile Republicii Moldova”.

Dorin Onofrei îşi doreşte să deschidă, împreună cu alţi medici, un centru medical destinat pacienţilor originari din Europa de Est.
Similare
RECOMANDĂRI