Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Ambasadorii Succesului. Drumul basarabencei Ilinca Mazureac la Harvard

În ediţia de astăzi a campaniei "Ambasadorii Succesului", avem ocazia să descoperim o nouă istorie. O vom cunoaşte pe basarabeanca Ilinca Mazureac. Împătimită de ştiinţa organismelor vii, a reuşit să ajungă la cea mai prestigioasă şi veche universitate din Statele Unitate ale Americii, Universitatea Harvard.

Ilinca Mazureac este acum studentă în anul doi, la universitatea Harvard din Statele Unite ale Americii.

La Harvard, tânăra studiază biologie celulară şi moleculară. A îndrăgit acest domeniu încă din şcoală. A câştigat numeroase premii la olimpiade naţionale şi internaţionale de biologie. În acest fel, a demonstrat că se poate face performanţă chiar şi atunci când un sistem educaţional nu poate oferi toate condiţiile necesare pentru asta.

ILINCA MAZUREAC, student la Harvard: Mama mea e jurnalistă. Eu şi mama facem acelaşi lucru – ambele căutăm adevărul. Ea îl caută în scheme de corupţie, în politică. Astfel şi eu caut adevărul în natură mai mult. Şi ce adevăruri ai descoperit până acum? Încă n-am făcut mari descoperiri, dar sper că abia urmează.

Înainte să fie admisă la una dintre cele mai prestigioase universităţi din lume, Ilinca a depus actele la 11 instituţii şi a fost acceptată la jumătate dintre ele. A ales Harvardul, unde pentru un an de studii trebuie să plăteşti între 60 şi 80 de mii de dolari. Însă Ilinca a fost admisă cu o bursă completă.

ILINCA MAZUREAC, basarabeancă studentă la Harvard: Atunci când ai o diplomă de la Harvard sau de la alte universităţi de rang înalt e mult mai uşor să-ţi găseştin un job sau să-ţi continui studiile, să faci un masterat, un doctorat, ai mult mai multe oportunităţi pe viitor.

În Statele Unite a descoperit o altă realitate faţă de cea cu care se obişnuise în Republica Moldova. Basarabeanca are parte de condiţii de studii la cel mai înalt nivel. Are profesori celebri, iar unii dintre ei sunt  câştigători ai premiului Nobel.

ILINCA MAZUREAC, studentă la Harvard: Calitatea studiilor, profesorii, chiar şi ceilalţi studenţi nu se compară cu ceea ce am văzut aici, acasă. Eu am ales Harvardul pentru că este cea mai bună universitate în domeniul biologiei. Şi dacă e să vorbim strict de ştiinţele naturale sunt cred că vreo 800 de laboratoare diferite în campus. Studenţii sunt foarte mult încurajaţi să facă cercetare, să se implice în cercetare. Din acest an am început să lucrez şi eu într-un laborator. Ştiind care este situaţia din Republica Moldova, laboratoarele fiind foarte puţine, nu se compară cercetarea din Moldova cu cea din Statele Unite. Pentru mine a fost o experienţă foarte plăcută să încep să lucrez foarte devreme.

Ilinca îşi doreşte mult ca bunele practici occidentale să fie implementate tot mai mult şi în Republica Moldova.

ILINCA MAZUREAC, studentă la Harvard: Domeniul educaţiei are nevoie de o revoluţie în Republica Moldova şi vorbesc de o revoluţie la nivelul şcolilor, liceelor, universităţilor. Este nevoie de o schimbare radicală. Un lucru pe care l-aş schimba ar fi să ofer elevilor posibilitatea de a studia aprofundat ceea ce vor la liceu, pentru că în Republica Moldova se studiază 13-14 materii, nu ai posibilitatea să alegi. În Statele Unite există această posibilitate. Şi cred că aceasta îţi oferă o pregătire mult mai bună pentru universitate.

Pandemia a dus la închiderea sălilor de curs şi la Harvard. Asta însă nu a afectat calitatea studiilor şi a cercetării, povesteşte basarabeanca.

ILINCA MAZUREAC, basarabeancă studentă la Harvard: Am avut exclusiv lecţii on line în anul 2020 şi în anul 2021, am stat în campus. Am trăit în America, dar am avut lecţii din camera mea. Oricum a fost o experienţă interesantă, pentru că am luat un curs de microscopie şi am avut microscopul meu în cameră. Chiar dacă lecţiile sunt de la distanţă, oricum am avut foarte mult echipament pe care am putut să-l iau în camera mea. Am luat şi un curs de fotografie pe care, la fel, l-am putut folosi.

După absolvirea celor patru ani de studii, Ilinca îşi doreşte să facă şi un doctorat, pentru a se aprofunda şi mai mult în cercetare.

ILINCA MAZUREAC, studentă la Harvard: Chiar dacă sunt non-stop pe campus, non-stop lucrând, la lecţii, făcând teme pentru acasă, oricum mă simt foarte bine şi e ceea ce vreau să fac. Am atât de multe oportunităţi de dezvoltare profesională în afară şi atât de puţine în interiorul ţării. Însă îmi place să mă gândesc că Moldova se va schimba şi nu exclud că la un moment dat aş putea să mă întorc acasă.
 
Similare
RECOMANDĂRI