Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Ambasadorii Succesului: Mihai Lupaşcu, basarabeanul căruia Franţa i-a oferit posibilitatea să-şi urmeze visul

În ediţia de astăzi vă prezentăm povestea de succes a unui tânăr basarabean care a ajuns să muncească în administraţia publică franceză. În urmă cu 9 ani, Mihai Lupaşcu a plecat în Franţa, într-o delegaţie, şi a rămas acolo. Acum este funcţionar la Ministerul de Interne francez, iar bunele practici întâlnite acolo le doreşte adoptate şi în Republica Moldova. Mihai Lupaşcu a muncit şi continuă să o facă pentru a se perfecţiona. A făcut două programe de masterat şi s-a pregătit pentru a fi gata oricând să profite de oportunităţile care i se ofereau. Mihai nu a uitat însă de unde a plecat şi a iniţiat mai multe proiecte pentru oameni în Republica Moldova.

După ce a ajuns în Franţa, basarabeanul Mihai Lupaşcu s-a stabilit la Rennes. A aflat de oportunitatea de a lucra în Ministerul de Interne francez şi, fără să stea mult pe gânduri, s-a înscris la concurs. După multe examene şi interviuri a reuşit să obţină postul şi acum este funcţionar public în Departamentul Tehnologiilor Informaţionale.

MIHAI LUPAŞCU, funcţionar public, Ministerul de Interne, Franţa: Experianţa pe care o am aici, pot să spun că e foarte interesantă şi importantă, pentru că poţi să vezi din interior cum lucrează un sistem atât de mare cum este statul francez. Prin implicarea mea contribui direct la funcţionarea administraţiei publice şi la procesele democratice care au loc aici.

Mihai spune că administraţia franceză pune în prim-plan cetăţeanul, iar serviciile publice sunt menite să uşureze viaţa. Multe dintre bunele practici francize le doreşte aplicate în Republica Moldova.


MIHAI LUPAŞCU, funcţionar public, Ministerul de Interne, Franţa: Cea mai bună practică pe care poate şi cred că trebuie să o adopte Republica Moldova cred că este eliminarea corupţiei. Odată ce scăpăm de corupţie, treptat cred că vor dispărea şi celelalte probleme de la sine. Dacă e să compari Moldova cu altă ţară, noţiunea de corupţie pur şi simplu nu există. În mintea oamenilor nu există ideea de a rezolva o problemă decât pe căi legale, iar asta crează un mindset.

Chiar dacă este departe de casă, Mihai Lupaşcu este conectat la tot ce se întâmplă şi încearcă să-şi pună priceperea şi experienţa în valoare pentru dezvoltarea mai mutor proiecte în Republica Moldova.

MIHAI LUPAŞCU, funcţionar public, Ministerul de Interne, Franţa: Ultimul proiect la care am contribuit este site-ul http://alerte.md, este cu scopul de a îmbunătăţi colaborare între oameni şi autorităţile locale. Prima lansare a fost în Cahul, dar poate fi replicat şi în alte localităţi. De regulă, mă tot implic în proiecte care pot schimba în bine.

În Franţa, Mihai Lupaşcu a făcut studii de masterat la două universităţi pentru a-şi îmbunătăţii pregătirea profesională.

Franţa i-a oferit şi şansa de a-şi urma pasiunile.

MIHAI LUPAŞCU, funcţionar public, Ministerul de Interne, Franţa: Franţa este o adevărată comoară turistica, ce merită explorată din plin. Există atâtea monumente de arhitectură, castele, peisaje nemaipomenite.

Şi pentru că îi place să fie la înălţime, s-a îndrăgostit şi de aviaţie.

MIHAI LUPAŞCU, funcţionar public, Ministerul de Interne, Franţa:  Întotdeauna mi-au plăcut avioanele şi zborul. Doar că abia ajuns aici am reuşit să-mi îndeplinesc acest vis. Franţa este foarte dezvoltată, aviaţia civilă este mult mai dezvoltată sau chiar şi în multe alte ţări europene. E destul de uşor să găseşti un centru de formare.

Experienţa franceză l-au făcut pe Mihai Lupaşcu să fie convins că schimbările în Republicii Moldova vor veni odată cu aderarea la blocul comunitar european.

MIHAI LUPAŞCU, funcţionar public, Ministerul de Interne, Franţa: Acest proces este deja pornit şi are loc indiferent de dorinţa politicienilor, deşi cu voinţă politică lucrurile ar putea să avanseze mult mai bine. O dezvoltare economică şi o interconectare cu restul continentului, pentru că momentan suntem foarte izolaţi.

Mihai Lupaşcu este unul dintre cei care a dovedit că se poate ieşi din izolare iar munca şi proiectele îndrazneţe pot face din cei curajoşi adăvăraţi ambasadori al succesului.
 
Similare
RECOMANDĂRI