Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Ambasadorii Succesului: Olga Chilat, basarabeanca care promovează la Bruxelles tradiţiile şi obiceiurile specifice spaţiului românesc

A plecat din Republica Moldova imediat după ce a absolvit liceul. Timp de câţiva ani şi-a continuat studiile în Franţa, iar acum locuieşte în capitala Belgiei şi e angajată în Comisia Europeană. Eroina ediţiei de astăzi este basarabeanca Olga Chilat care a devenit un adevărat ambasador al Republicii Moldova în străinătate mai ales datorită proiectului de suflet pe care îl dezvoltă în timpul liber. Tânăra face ilustraţii digitale inspirate din folclorul românesc. În acest fel, promovează tradiţiile şi obiceiurile specifice spaţiului românesc.

Pentru a-şi continua studiile, basarabeanca Olga Chilat s-a mutat în urmă cu 10 ani din Chişinău la Strasbourg.

OLGA CHILAT, basarabeancă stabilită la Bruxelles: „E una din cele mai mari facultăţi din Franţa. Am făcut un modul între drept, finanţe şi economie. E un specific francez care se numeşte administraţie economică şi socială. Am făcut şi drept, şi economie, şi contabilitate”.

După ce a învăţat în Franţa, Olga a mers să muncească în Belgia, ţară despre care cunoştea foarte puţin.

OLGA CHILAT, basarabeancă stabilită la Bruxelles: „În ţara în care nu am crezut vreo dată că voi trăi. Spre marea mea ruşine nici nu ştiam ce limbă se vorbeşte, credeam că se vorbeşte doar în franceză. După asta am aflat că există trei limbi de stat în această ţară”.

Pentru că a învăţat foarte bine la Strasbourg, basarabeanca Olga Chilat a reuşit să se angajaze în calitate de economist în Comisia Europeană.

OLGA CHILAT, basarabeancă stabilită la Bruxelles: „Suntem angajaţi care fac mai mult lucru analitic al mai multor politici europene. Eu lucrez pe politica de vecinătate a Uniunii Europene. Vecinătate şi integrare.Eu lucrez cu Ucraina, pe dosare de politici şi reforme economice şi fiscale”.

Chiar dacă se ocupă de afaceri europene, Olga are un suflet de artist. E pasionată de pictură şi în timpul liber face ilustraţii inspirate din folclorul românesc, pe care le publică pe reţelele sociale.

OLGA CHILAT, basarabeancă stabilită la Bruxelles: „Scopul proiectului a fost iniţial şi cred că va rămâne, să comunic despre tradiţiile noastre, să le dau un nou suflu, să le dau o nouă viaţă, să le fac mai moderne, să le fac mai cool, mai digerabile publicului tânăr şi să le comunic publicului internaţional, de fapt, care nu ne cunoaşte pe noi”.

Deocamdată, imaginile pe care le creează, pot fi admirate doar în spaţiul virtual, iar reacţiile sunt pe măsură.

OLGA CHILAT, basarabeancă stabilită la Bruxelles: „Avem un mare noroc că avem folclor, nu toate ţările au folclor cum avem noi şi oamenii sunt însetaţi de asta, de firul acesta al spiritualităţii”.

În toamna acestui an, Olga vrea să organizeze la Strasbourg şi la Atena expoziţii cu lucrările sale, care acum pot fi văzute doar pe internet.

OLGA CHILAT, basarabeancă stabilită la Bruxelles: „Sper să meargă bine aceste două expoziţii, să văd şi eu cum mă voi simţi şi eu în acest fel de experienţă. Mă gândesc să scot un album sau poate o carte sau poate să fac o teză de doctorat”.

Tânăra povesteşte că timp de un deceniu cât a locuit în străinătate, a învăţat să vadă lumea cu alţi ochi.

OLGA CHILAT, basarabeancă stabilită la Bruxelles: „Au fost experienţe care mi-au deschis un pic gândirea. Am văzut cum se comportă oamenii în public, care sunt regulile de politeţe, cum se studiază, cum se lucrează în echipă. Toate acestea le-am învăţat peste hotare, pentru că în Republica Moldova eram încurajaţi să lucrăm individual, să excelăm individual”.

Modernizarea trasnsportului public, reformarea sistemului medical şi celui educaţional, sunt doar câteva dintre schimbarile despre care spune că ar vrea să aibă loc şi în Republica Moldova.

OLGA CHILAT, basarabeancă stabilită la Bruxelles: „Modul în care se gestionează gunoiul. Îmi place ideea de a avea servicii publice digitale. Multe chestii se fac digital la noi în ţară, dar s-ar putea ameliora. Îmi place spiritul de politeţe”.

Olga Chilat s-a integrat cu succes în mediul pe care a avut ocazia să-l descopere, indiferent de locul în care a studiat sau a muncit. Dar cu gândurile şi inima rămâne mereu acasă, în Republica Moldova.
Similare
RECOMANDĂRI