Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Ambasadorii Succesului: Povestea basarabeanului Roman Prodius

Astăzi, în campania jurnalistică "Ambasadorii Succesului" vă prezentăm istoria de viaţă a basarabeanului Roman Prodius. S-a calificat de două ori la Jocurile Olimpice şi şi-a depăşit recordurile la numeroase maratoane internaţionale. În Republica Moldova a făcut sport de performanţă, şi nu a renunţat la sport nici după ce s-a stabilit peste hotare. Nu i-a fost uşor, dar a reuşit să iasă învingător din fiecare cursă a veţii şi a devenit un ambasador al succesului.

Roman Prodius este un atlet de performanţă, dar soarta l-a determinat să emigreze. A ales Portugalia, iar mai tărziu - Italia, care i-a devenit ţară de adopţie şi până astăzi. Primii ani în străinătate nu au fost deloc uşori.


ROMAN PRODIUS, atlet: Am lucrat în agricultură vreo doi ani. Ziua munceam, câte 8 ore pe zi. Până la muncă, dimineaţa ieşeam şi făceam câte un antrenament, munceam şi seara iar un antrenament. Făceam câte două antrenamente şi încă munca în câmp pe care o făceam.

Roman a fost un ambasador al Republicii Moldova încă de când locuia la Chişinău. A participat de două ori la Jocurile Olimpice - în 2012 - la Londra şi în 2016 la Rio de Janeiro.

ROMAN PRODIUS, atlet: Când am început să alerg, când eram şi la universitate, nu aveam aşa planuri mari să particip la Jocurile olimpice, îmi părea imposibil să atingi aşa rezultate. Dar încet-încet, aşa le zic şi la alţii, nu vă puneţi obiective mari, puneţi-vă obiective mici şi pas cu pas, veţi obţine rezultate mari. Dacă vrem să luăm imediat cireaşa din vârful copacului nu va fi aşa uşor.

Calificarea la Olimpiade este un success pentru orice sportiv. Au urmat multe alte maratoane, iar recordul personal l-a obţinut pe traseul Roma-Ostia, una din cele mai populare competiţii din Italia, la care participă mii de atleţi din întreaga lume. Basarabeanul Roman Prodius a parcurs 21 de kilometri într-o oră, 3 minute şi 37 de secunde.

În spatele oricărei competiţii stă multă muncă şi disciplină.

ROMAN PRODIUS, atlet: Sportivul trebuie tot timpul motivat, pentru că a se antrena singur este foarte greu. Mie mi-a fost foarte greu, pentru că nu am avut lângă mine un antrenor care să-mi fie ca un umăr. Când plecam la cantonamente, eram singur, bine, mă luam cu alţi sportivi, dar nu aveam umărul cela.

Cariera de sportiv a dus spre cea de antrenor. Acum antrenează în Italia persoane diferite, dar şi pe basarabeanul Maxim Răileanu.

ROMAN PRODIUS, atlet: Lucrăm împreună de trei ani. Obiectivul a fost calificarea la Jocurile Olimpice la care lucrăm şi în prezent. Distincţiile cele mai mari pe care le-am obţinut cu el sunt multiplu campion naţional, campion balcanic la maraton, la semimaraton, la 5 mii de metri,

Roman regretă că nu a fost suficient de apreciat în Republica Moldova, dar işi doreşte ca măcar sportivii rămaşi acasă să se bucure de cele mai bune condiţii pentru a face performanţă peste hotare. Pentru că ei sunt cei mai buni ambasadori.
 
Similare
RECOMANDĂRI