Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

„Ambasadorii Succesului”: Povestea medicului basarabean Alexei Păluţă

Campania TVR Moldova „Ambasadorii Succesului” vă prezintă astăzi povestea de viaţă a medicului basarabean, Alexei Păluţă. De aproape trei decenii este stabilit la Bucureşti şi nici acum nu uită ziua în care s-a mutat în capitala României doar cu un geamantan gol. Alexei Păluţă a reuşit în schimb să umple viaţa basarabenilor, prin sutele de acţiuni de caritate, pe care le-a organizat. Medicul are un mare vis - să vadă Republica Moldova unită cu România.

Medicul basarabean Alexei Păluţă nu consideră că a plecat de acasă, pentru că Acasă se simte şi la Bucureşti.

ALEXEI PĂLUŢĂ, medic, preşedintele Asociaţiei „Tighina”: Eu nu m-am rupt de aici. E ca şi cum m-am mutat de la Tighina la Bucureşti, e aceeaşi mutare. Desigur, vama de la Prut îţi aduce aminte.

Alexei Păluţă este un ambasador al filantropiei pe ambele maluri ale Prutului. În 2007, a înfiinţat Asociaţia „Tighina", prin intermediul căreia ajută sute de oameni. Prima acţiune a fost Fântâna Eroilor, construită în oraşul Tighina. În 1992, la intrare în oraş, în timpul Războiului de pe Nistru, şi-au pierdut viaţa 14 eroi.

ALEXEI PĂLUŢĂ, medic, preşedintele Asociaţiei „Tighina”: Atunci am zis că poate pe locul respectiv, ca să nu treacă lumea aşa, pe alături, să se închine, vrei nu vrei la fântână te închini şi bei un pahar cu apă. Apa este dătătoare de viaţă, iar ei şi-au riscat viaţa.

De la această primă acţiune, au urmat şi altele. Au fost susţinuţi veteranii de război şi rudele acestora, familiile sărace sau persoanele cu dizabilităţi. Doar toamna trecută, cu implicarea Mitropoliei Basarabiei, prin intermediul acţiunii  - România ajută Basarabia, 100 de scaune rulante au ajuns la persoanele cu deficienţe locomotorii din Republica Moldova.

Asociaţia "Tighina" pe care o conduce medicul stomatolog Alexei Păluţă s-a implicat şi în susţinerea şcolilor cu predare în limba română, din regiunea transnistriană. A contribuit la zidirea bisericilor şi chiar a oferit gratuit locuinţe. Actorul Ion Ambrosi, de la teatrul de păpuşi "Licurici", a fost unul dintre cei care au primit ajutor.

ION AMBROSI, actor, Teatrul de Păpuşi "Licurici": Chiar unica problemă era traiul, mai ales în condiţiile pandemice în care nu mai putem face nimic.

Medicul stomatolog Alexei Păluţă nu-şi atribuie niciun merit. Spune că mereu a avut norocul să întâlnească oameni buni, gata să pună umărul pentru a-şi ajuta aproapele.

ALEXEI PĂLUŢĂ, medic, preşedintele Asociaţiei "Tighina": Toate acţiunile caritabile pe care le-am făcut, din 1994 şi până acum, le-am făcut cu ajutorul cetăţenilor români. Şi orice proiect nu aş fi avut, de fiecare dată găsesc susţinere. Dintr-o parte, din alta, de la firme particulare.

Motivaţia de a fi receptiv la nevoile oamenilor vine şi dintr-o experienţă personală.

ALEXEI PĂLUŢĂ, medic, preşedintele Asociaţiei "Tighina": Am făcut armata care era subordonată KGB-ului, unde mi-au spălat creierii 99 la sută, daca era 100% nu eram aici, în faţa dvs. După ce am venit mi-am pus întrebări. Şi nu pot perioada asta s-o las, eu nu pot să o recuperez, dar măcar să încerc să-i ajut pe alţii să se trezească.

Chiar dacă este mai aproape de Republica Moldova, cu fiecare acţiune filantropică pe care o face, medicul nu uită de unde şi cum a plecat.

ALEXEI PĂLUŢĂ, medic, preşedintele Asociaţiei "Tighina": Eu în Bucureşti am în birou o geantă diplomat, care în anii studenţiei îmi servea drept scaun dacă nu aveam scaun în autocar. Eu m-am dus cu diplomatul gol,  chiar şi astăzi tot gol îl am în birou. Cu ea am venit goală şi tot goală e şi acum. Îmi aminteşte de unde am pornit.

Cu un spirit de luptător, medicul Alexei Păluţă are un mare vis.

ALEXEI PĂLUŢĂ, medic, preşedintele Asociaţiei "Tighina": Îmi doresc cel mai mult şi cel mai mult ca Republica Moldova să revină acasă.
Similare
RECOMANDĂRI