Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

„Ambasadorii Succesului". Povestea basarabeanului care predă la Universitatea din Chicago, acolo unde face şi cercetare

Campania TVR Moldova "Ambasadorii Succesului" continuă astăzi cu povestea matematicianului basarabean Simion Filip. Tânărul, pasionat de mic de cifre, calcule şi necunoscute, este acum profesor la Universitatea din Chicago, unde face şi cercetare. Pentru că excelează în domeniul matematicii, Simion Filip a reuşit să devină un ambasador de succes al Republicii Moldova peste ocean.

Simion Filip este un tânăr basarabean care a ajuns în Statele Unite după ce a absolvit liceul Orizont din Chişinău. Apoi a învăţat 4 ani la Universitatea Princeton. Şi-a făcut masteratul la Cambridge în Anglia, iar doctoratul - la Universitatea din Chicago, după care a lucrat doi ani la Harvard.

SIMION FILIP, doctor în ştiinţe matematice: „După ce am ajuns în Statele Unite am înţeles că aici există foarte multe posibilităţi, foarte multe universităţi, mulţi cercetători care sunt activ implicaţi şi din motivul acesta am ales să rămân aici”.

De trei ani, Simion Filip este profesor asociat la Universitatea din Chicago, una dintre cele mai prestigioase universităţi din lume.

SIMION FILIP, doctor în ştiinţe matematice: „Aici elevii, dar şi studenţii, au o libertate mai mare în alegerea cursurilor pe care le vor urma. Aceasta ar fi o diferenţă faţă de sistemele de educaţie din Europa, din câte eu cunosc. Asta desigur are avantaje, dar şi dezavantaje. Studenţii se simt foarte liberi în discuţiile cu profesorii. Şi asta este un lucru bun. Profesorii trebuioe să petreacă un anumit timp, în afara orelor, în discuţii cu studenţii. Munca profesorului nu este de-al convinge pe elev că trebuie să înveţe. El predă şi atunci cei care vor învaţă, cei care nu, pot alege alt curs”.

Iar când nu predă studenţilor sau doctoranzilor, basarabeanul se dedică cercetărilor.

SIMION FILIP, doctor în ştiinţe matematice: „Predatul este mult mai uşor decât cercetarea. Cum spuneam, studenţii sunt foarte buni şi atunci este plăcut să iei o pauză de la cercetare şi să predai. Mie îmi place cel mai mult cercetarea, dar şi predatul este un lucru plăcut şi folositor”.

Cercetează domeniul sistemelor dinamice, care are legătură cu fizica.

SIMION FILIP, doctor în ştiinţe matematice: „Însuşi tipul de sisteme pe care în studiez eu sunt foarte des inspirate din fizică, dar sunt mult mai simplificate şi atunci există acest domeniu în care eu încerc să studiez şi să înţeleg anumite fenomene”.

Sunt puţini dintre cei care aleg să studieze profund matematica, ştiinţă care pare prea complicată. Simion Filip a îndrăgit însă de mic acest domeniu despre care spune că dezvoltă abilităţi utile şi în viaţa de zi cu zi.

SIMION FILIP, doctor în ştiinţe matematice: „Elevilor cărora li se pare că matematica este grea eu le-aş spune că da, matematica este grea şi pentru mine este grea, şi pentru toţi alţii care studiază. Oamenii din domeniu studiază nu pentru că este uşor, ci pentru că este interesant”.

Anul trecut, meritele profesorului Simion Filip au fost recunoscute şi de Asociaţia Europeană de Matematică, distincţie care se acordă o dată la patru ani pentru rezultate remarcabile în domeniu.
SINCRON SIMION FILIP, doctor în ştiinţe matematice
9:39-9:46 Cred că mi s-a oferit pentru munca pe care am făcut-o în timpul doctoratului şi un pic după. Musca 10:06-10:15 Pentru mine a fost foarte plăcut, însă mari schimbări în viaţa cotidiană nu au fost.
BETA Până la pandemie, Simion Filip revenea în Republica Moldova cam de două ori pe an - în vacanţa de iarnă şi în cea de vară. Se simte împlinit acolo unde este, însă familia îi lipseşte cel mai mult.
Similare
RECOMANDĂRI