Ambasadorii Succesului. Veaceslav Olaru, enologul basarabean care i-a uimit pe francezi
Astăzi vă prezentăm povestea de viaţă a unui enolog basarabean care i-a uimit chiar şi pe francezi prin priceperea sa de a produce băuturi spirtoase de calitate şi în special cogniac. Se află în Franţa de mai bine de 10 ani, perioadă în care a devenit apreciat de către specialiştii locali, care la început se îndoiau că un străin poate cunoaşte atât de profund secteretele acestei băuturi tipic franţuzeşti. Talentul şi cunoştinţele l-au ajutat să fie apreciat, iar acum este şef de producţie al unei întreprinderi cu tradiţie din centrul vechiului oraş francez ... Cogniac. Este însufleţit de experienţa acumulată şi trăieşte un sentiment de mândrie pentru că are o misiune importantă în procesul de producţie a acestei băuturi franţuzeşti, care ajunge în întreaga lume.
VEACESLAV OLARU, enolog, oraşul Cognac, Franţa: „Oraşul Cognac este un orăşel mic de vreo 18 mii de oameni, dar este cunoscut în toată lumea, pentru că cognacul se face doar acolo. Este o denumire controlată. În Republica Moldova noi facem divin, în România facem vin ars, în Rusia sau alte ţări se face brandy”.
Basarabeanul este şef de producţie şi lucrează împreună cu enologi renumiţi.
VEACESLAV OLARU, enolog, oraşul Cognac, Franţa: „Funcţia se numeşte maitre de chai, la noi ar fi un director general de producere, un tehnolog şef. E foarte mare responsabilitatea. Chiar am avut o întrevedere cu omologi din Republica Moldova, la o întreprindere de divinuri şi ceea ce fac eu, aici fac şapte persoane”.
Veaceslav Olaru are o misiune extrem de importantă în procesul de producere a cognacului la întreprinderea la care lucrează. Are grijă mai ales de calitatea producţiei.
VEACESLAV OLARU, enolog, oraşul Cognac, Franţa: „Noi nu suntem într-o producere de vinuri. Vinurile sunt millesime. Adică a fost anul bun, a fost soare, am avut destulă umeditate, avem struguri frumoşi, vom face un vin calitativ. Tot timpul lucrăm cu recolta anului. La coniagcuri trebuie să fii repretitiv în fiecare an, pentru că consumatorul final el nu va accepta ca să existe două calităţi de coniac diferit care a fost în anul 2019 şi 2017, de exemplu”.
Pentru producerea băuturilor alcoolice de calitate e nevoie nu doar de condiţii naturale prielnice pentru dezvoltarea unor soiuri speciale de viţă de vie, ci şi de profesionalismul experţilolor implicaţi în procesul de producţie. Chiar dacă la început specialiştii francezi erau sceptici, Veaceslav Olaru a demonstrat că are calităţile necesare pentru lucra cu cei mai buni enologi.
VEACESLAV OLARU, oenolog, oraşul Cognac, Franţa: „Sunt colegi care m-au acceptat foarte bine, dar sunt francezi care se întrebau, cum aşa, a venit un moldovean din Republica Moldova, ei nici nu ştiau de aşa ţară. Ei se miră, cum aşa, un moldovean vine la noi în Franţa să ne înveţe cum să facem cognac, produsul nostru”.
Atitudinea de neîncredere a francezilor, l-a motivat şi mai mult pe basarabean să înveţe minuţios secretele acestei băuturi selecte.
VEACESLAV OLARU, enolog, oraşul Cognac, Franţa: „Am acumulat ceva bagaje care astăzi îmi permit să lucrez, să activez în Franţa, în Cognac, fără nicio intimidare, faţă de francezi, faţă de oenologii lor”.
Pasionat de ceea ce face, enologul basarabean regretă că aproape toată producţia de coniac merge la export, iar francezii preferă mai degrabă să consume alte băuturi.
VEACESLAV OLARU, enolog, oraşul Cognac, Franţa: „Eu le spun că nu este normal. Voi aveţi aşa un produs bun. Pentru că cogniacul este mult mai calitativ decât un wisky. Cogniacul este din struguri şi e distilat la 70%, dar un wisky e distilat din grâu, până la 90-96%”.
Îl bucură puţinele schimbări pe care le observă atunci când se întoarce acasă, în Republica Moldova. Îşi doreşte însă mai multe reforme, în special în domeniile medicinei şi educaţiei. E sigur că multe probleme pot fi depăşite dacă se implică fiecare om.
VEACESLAV OLARU, enolog, oraşul Cognac, Franţa:„E bine să trăieşti undeva în afara ţării şi să critici ceea ce se face aici, dar e greu să trăieşti aici, cu toate condiţiile, cu toate neajunsurile şi să faci faţă la tot ceea ce se întâmplă”.
Se simte bine în Franţa, mai ales că locuieşte împreună cu familia, dar mereu visează să se întoarcă acasă.
VEACESLAV OLARU, enolog, oraşul Cognac, Franţa: „Fie pâinea cât de rea, tot mai bună-i în ţara ta. Acesta este un proverb pe care mi-l spun practic în fiecare zi, pentru că dorul de casă este enorm”.