Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Ambasadorii Succesului: Vitali Calistru - basarabeanul care a ajuns funcţionar public în Franţa

Campania TVR Moldova - Ambasadorii Succesului - vă prezintă astăzi povestea de viaţă a unui basarabean care a ajuns funcţionar public în Franţa. A pornit de jos şi a fost distribuitor de pâine iar seara muncea într-un restaurant. Lucra şi 14 ore pe zi dar a avut putere să se dezvolte profesional şi să-şi caute o ocupaţie ce i se potriveşte mai mult. Ce l-a impulsionat să reuşească, aflaţi în cele ce urmează.

Vitali Calistru are 30 de ani şi şi-a făcut studiile universitare în România. În 2013 a intrat la Facultatea de Drept de la Universitatea Jules Verne din Amiens, Franţa.

SINCRON VITALI CALISTRU, basarabean stabilit în Franţa: „Tot timpul am avut imaginea Franţei, care pe noi ne atrage pe noi, fiind o ţară francofonă”.

După ce şi-a finalizat studiile a revenit în Republica Moldova, cu speranţa că îşi va începe aici cariera. Corupţia l-a descurajat însă şi a ales, să revină în Franţa. Începutul a fost greu dar şi provocator.

VITALI CALISTRU, basarabean stabilit în Franţa: „Greu mi-a fost să-mi găsesc un job, eram tot amânat, după câteva luni am hotărât dacă nu-mi găsesc ceva după studiile pe care le-am terminat, sunt gata să muncesc orice. Şi am lucrat livram pâine pe la şcoli, iar seara eram barman într-un restaurant. Asta a fost timp de doi ani”.

Vitali nu s-a resemnat, ci a tot căutat ceva care să se potrivească cu studiile şi aspiraţiile sale.

VITALI CALISTRU, basarabean stabilit în Franţa: „Nu suportam să lucrez necalificat ţinând cont că am studiat atât. Munceam din greu, făceam şi câte 14 ore, ţinând cont că aveam 2 joburi.”

La un moment dat, Vitali Calistru a găsit anunţurile cu oportunităţi de angajare în administraţia publică franceză. Aşa că nu a stat mult pe gânduri.

VITALI CALISTRU, basarabean stabilit în Franţa: „Rata de promovare este foarte mică. La concursul pe care l-am obţinut au fost 20 de mii de participanţi, au fost selectaţi doar 2000. Cred că sunt printre puţinii străini sau chiar singurul străin din toată grupa de participanţi”.

După teste dificile, Vitali Calistru a fost angajat la Direcţia  Departamentală a Finanţelor publice din Versailles, structură ce aparţine Ministerului Economiei şi Finanţelor. Se ocupă de gestionarea parcului imobiliar al departamentului Yvelines, o aglomeraţie urbană din jurul Parisului.

VITALI CALISTRU, basarabean stabilit în Franţa: „Primele întrebări pe care le-am avut a fost cum e posibil ca un străin să lucreze pentru administraţia franceză. Toţi erau şocaţi, miraţi că există o aşa posibilitate”.

S-ar părea că acum lui Vitali nu-i lipseşte nimic şi are de toate. Însă nu este chiar aşa. De ceva tot îi este dor.

VITALI CALISTRU, basarabean stabilit în Franţa: „90 la sută din timp vorbesc în franceză şi limba română îmi lipseşte. Abia acum am înţeles sensul poeziei lui Grigore Vieru, "În limba ta". Căci doar în limba ta durerea poţi s-o mângâi”.

Vitali Calistru nu ştie dacă se va reîntoarce în Republica Moldova. Are planuri mari în Franţa, ţara care l-a adoptat şi care i-a dat şansa să devină un ambasador al succesului.
 
Similare
RECOMANDĂRI