Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Ambasadorii Succesului. Victor Guzun, „ambasador” şi după încheierea mandatului

În ediţia de astăzi a campaniei „Ambasadorii Succesului” vom cunoaşte meritele deosebite ale unui basarabean care a rămas ambasador al Republicii Moldova chiar şi după ce şi-a încheiat mandatul de diplomat. E vorba de Victor Guzun, care timp de 5 ani a fost Ambasador al Republicii Moldova în Estonia, perioadă în care a încercat să valorifice potenţialul de colaborare dintre cele două state

După expirarea mandatului, a ales să rămână acolo. Spune că nu s-a rupt de Republica Moldova, şi asta pentru că prin fiecare proiect pe care îl dezvoltă la Chişinău este tot mai aproape de casă. Fostul ambasador cunoaşte bine contextul în care decurge procesul de integrare europeană şi e sigur că Republica Moldova nu are o altă opţiune de dezvoltare decât aderând la ţările blocului comunitar.

Victor Guzun a ajuns prima dată în Estonia în 2006, când a obţinut o bursă la Şcoala Diplomatică Estoniană, oferită de Ministerul de Externe al Finlandei. După un an de studii s-a întors în Republica Moldova. Fără să se fi gândit vreodată, a devenit funcţionar public, fiind angajat în calitate şef al Direcţiei Relaţii Internaţionale şi Integrare Europeană, din cadrul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor.

VICTOR GUZUN, fost ambasador al Republicii Moldova în Estonia: „Am avut această activitate, nu a fost mult prea lungă. În paralel, am participat la tot soiul de negocieri internaţionale, mi-am pus în aplicare cele învăţate”.

Devenind un bun cunoscător al realităţilor din Estonia, în 2010 a acceptat propunerea de a fi ambasador al Republicii Moldova în această ţară. Fostul diplomat spune că încă din primele zile de activitate a încercat să valorifice tot potenţialul de colaborare dintre cele două state.

VICTOR GUZUN, fost ambasador al Republicii Moldova în Estonia: „Noi am făcut o analiză sistemică şi am văzut ce putem dezvolta şi am selectat câteva domenii prioritare care pot fi. Acestea sunt valabile şi astăzi. Acestea fiind, în primul rând, legături umane, pentru că eu realmente cred în prietenii, în diverse domenii, care pot fi dezvoltate post factum, în parteneriate. Tot ceea ce înseamnă digitalizare şi e-transformare, pentru că Estonia este lider mondial, dacă putem spune, unica societate digitală. Trei – tot ce înseamnă reformă a administraţie publice centale, locale, pentru că experienţa Estoniei este unică”.

După expirarea celor cinci ani de mandat, fostul ambasadorul Victor Guzun a hotărât să rămână în Estonia. Rămâne însă aproape de Republica Moldova datorită proiectelor pe care le dezvoltă la Chişinău.

VICTOR GUZUN, fost ambasador al Republicii Moldova în Estonia: „Eu nu pot spune că m-am detaşat de Republica Moldova. Noi avem nu doar o comunicare, dar şi o cooperare cu multe instituţii din Republica Moldova, instituţii internaţionale, ministere, agenţii, primării, zilnic. Eu nu simt această discontinuitate. Plus că eu sunt şi membru al mai multor echipe, sunt expert într-un think thank pe care l-am creat, încercăm să aducem acele know how-uri, cunoştinţe pe care le avem”.

De mai mulţi ani, Victor Guzun are în Estonia o companie de consultanţă internaţională specializată în mai multe domenii. Basarabeanul este şi profesor invitat la Universitatea Tehnologică din Tallinn, unde predă cursuri de relaţii internaţionale şi securitate internaţională. Fostul diplomat poate fi considerat şi un ambasador al vinurilor basarabene.

VICTOR GUZUN, fost ambasador al Republicii Moldova în Estonia: „Sunt importator al unor vinuri în Estonia şi statele Baltice şi Scandinavice.Chestia asta cu vinurile pentru mine a fost şi o chestie de mândrie naţională. Este o mini-misiune, pentru că aici nu erau vinuri foarte bune. Noi încercăm să acoperim această nişă, inclusiv pe domeniul HORECA. Dar totodată este o chestie şi de promovare a Republicii Moldova, pentru că noi organizăm tot felul de evenimente”.

Până la pandemie, Victor Guzun venea des acasă, iar în perioada restricţiilor a ales să viziteze un sat estonian din estul ţării, care poartă numele Moldova.

VICTOR GUZUN, fost ambasador al Republicii Moldova în Estonia: „Este un sat mic, are 20 de locuitori, în regiunea din estul Estoniei, la 145 de km de oraşul Tallin. MUSCA 39:28-39:36 E un sat pur estonian. Sunt mai multe versiuni de ce se numeşte Moldova”.

Estonia este unul dintre cele trei state baltice care, la fel ca Republica Moldova, s-a desprins acum mai bine de 20 de ani de fostul imperiu sovietic. Un stat mic, cu o populaţie de sub 1 milion de locuitori, Estonia a urmat o altă cale decât Republica Moldova – a aderat la NATO şi UE, iar acum este cel mai bogat stat baltic şi are una dintre cele mai dezvoltate economii din estul blocului comunitar. Victor Guzun spune că Republica Moldova poate învăţa multe din experienţa de dezvoltare europeană a Estoniei.

VICTOR GUZUN, fost ambasador al Republicii Moldova în Estonia: „Lipsa posibilităţii de a investi masiv în reformă şi modalitatea cum să selectezi aceste elemente de reformă, probabil aceasta este experienţa care poate fi implementată practic pe toate palierele. Fie asta administraţie publică, medicină, educaţie, domeniu social, orice, ele toate pot fi replicate. Şi modalităţile, cum să te impui ca ţară”.

Aderarea Republicii Moldova la spaţiul comunitar european este singura soluţie de dezvoltare a statului, spune fostul ambasador.

VICTOR GUZUN, fost ambasador al Republicii Moldova în Estonia: „Noi ştim exact ce trebuie să facem, pur şi simplu mai puţin să vorbim şi mai mult să implemetăm. Şi trebuie să discutăm mai mult în societate despre ce înseamnă Uniunea Europeană. Şi cei care încă nu ştiu ce înseamnă UE, noi îi invităm aici în Estonia, ca să mergem la frontieră cu Federaţia Rusă ca să vedeţi cu ochii dvs. eu nu vorbesc neapărat de Federaţia Rusă, dar diferenţa e ultra evidentă. Integrarea Europeană nici măcar nu este vorba de trebuie sau nu trebui, noi pur şi simplu nu avem alternativă”.
Similare
RECOMANDĂRI