Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

„Diferiţi, dar la fel”: Conacul copiilor soare din satul Buşăuca

În fiecare an, în Republica Moldova se nasc aproape 50 de copiii cu Sindromul Down. Cauzele sunt de natură genetică şi nu sunt cunoscute deocamdată alte detalii. Chiar dacă în ultimii ani, poveştile celor diagnosticaţi cu Sindrom Down au fost intens mediatizate, societatea este încă reticentă, lipsită de empatie, iar incluziunea socială este o gravă problemă care afectează zeci de familii. În cadrul campaniei - Diferiţi, dar la fel - , vă invităm să descoperiţi locul în care, copii-soare din Republica Moldova învaţă, se bucură, şi îşi descoperă abilităţile.

La 70 de km de Chişinău, în satul Buşăuca, raionul Rezina, se află conacul copiilor soare. Daria, Alexandra şi Petrică au păşit pragul adăpostului în mai 2021. În vârstă de 18 ani, Petrică, diagnosticat cu Sindrom Down, este bucătarul - şef al conacului. L-am întâlnit când gospodărea prin grădină şi  aduna frunzele.

PETRU CAISÂN, 18 ani: „Azi o să lucrez, o să greblez, o să fac mâncare şi o să invităm la masă pe dvs."

Ideea de a deschide larg uşile unui adăpost pentru persoanele diagnosticate cu Sindrom Down aparţine Cristinei Costov, psiholog şi scriitor care a devenit, în timp, ambasadoarea celor 3 rezidenţi. De-a lungul anilor, a cercetat meticulos tot ceea ce presupune sindromul, care se mai numeşte şi Trisomia 21 şi a editat antologia "+1". Din donaţiile făcute la  lansarea cărţii, psihologul a trimis bani pentru înfiinţarea Fundaţiei Plaiul Fagului, numit şi Conacul Copiilor-Soare.

CRISTINA COSTOV psiholog, scriitoare: "Oamenii cu Sindrom Down au mai multe capacităţi decât credem noi, mai multe abilităţi, acesta este un clişeu al societăţii de a considera că ei nu sunt buni de nimic. Am observat lucruri incredibile pe care pot să le facă şi noi, oameni de rând, nu le observăm."

Din grijă pentru viitorul copiilor, cele trei familii şi-au propus să le ofere un adăpost prietenos, unde să-şi dezvolte abilităţile şi să devină autonomi. Societatea nu oferă sprijinul cuvenit celor ce par diferiţi de noi dar de fapt oameni cu aceleaşi drepturi, aceleaşi vise şi idealuri. Părinţii şi-au pus mereu întrebarea ce vor face tinerii la maturitate aşa că nu au stat pe gânduri şi încearcă să le ofere un viitor sigur.

AURICA ANTONOVA administrator, Fundaţia "Plaiul Soarelui": „"Ne gândim într-un fel, lucrăm toţi împreună, când nu este unul, vine altul. Ne schimbăm, ştiu că liber pot să mă duc că Daşa e bine şi ei la fel”.  

Dragoste necondiţionată şi căldură - de asta au parte cei trei copii. În ciuda destinului, ei continuă să zâmbească şi să fie fericiţi. În urmă cu şapte ani, mama lui Petrică a pierdut lupta pentru viaţă din cauza cancerului. Tatăl său a continuat să lupte pentru viitorul lui. Băiatul a făcut cursuri de bucătar, iar acum, ar putea să surprindă orice pofticios.  

PETRU CAISÂN 18 ani: „Aceasta e pentru iarnă, chiperi cu morcov, curechi şi ceapă. Dar acolo sarmale cu chiperi pentru astăzi şi pentru dvs”.

Petrică mărturiseşte că visează să aibă propria bucătăria şi să întindă mese lungi cu tot felul de bucate.

PETRU CAISÂN 18 ani: „Am să fac mâncare peste tot, pentru toţi oamenii, la restaurante, cumetri, nunţi. Tot!"

Daria are 35 de ani. Îi place să danseze şi povesteşte cu mândrie că, împreună cei doi prieteni ai săi, au făcut provizii pentru iarnă.

Alexandra este mezina conacului, are 9 ani şi visează să devină model. Este sufletul petrecerilor, adoră să danseze şi să cânte. Cu toţii au reuşit să devină o familie. Chiar dacă mai este ceva vreme până la sărbătorile de iarnă, Petrică, Daria şi Alexandra se află deja în febra pregătirilor.

PETRU CAISÂN 18 ani: „Vine Anul Nou, vine ziua de naştere a Daşei. Am să fac tort, o masă lungă. Eu am să fiu Moş Crăciun. Daşa – Alba ca Zăpada, iar Alexandra – Prinţesa. Noi o să facem jucării, toţii brazii care sunt aici afară îi vom împodobi."

Cele trei familii îşi doresc ca, pe viitor conacul, să devină o adevărată casă şi pentru alte familii. Sunt convinşi că pot să zică Nu stereotipurilor şi îşi doresc să-i integreze cu succes în societate.

CRISTINA COSTOV psiholog, scriitoare: „Eu sunt de părerea că este posibilitatea şi în Republica Moldova de a crea un centru specializat unde nu doar să se ocupe cu anumite activităţi, dar şi să-i dezvoltăm şi să le oferim loc de muncă, chiar integrarea directă în societate."

AURICA ANTONOVA administrator Fundaţia "Plaiul Soarelui": „Pe viitor noi vrem să facem un centru de reabilitare unde poate să vină fiecare familie care are copil cu dizabilitate."
Similare
RECOMANDĂRI