Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Campanie TVR MOLDOVA "Diferiţi, dar la fel". Lecţia multiplă de curaj şi optimism oferită de Radu Balan

Astăzi, în ajun de Ziua Sănătăţii Mintale, TVR MOLDOVA continuă campania - Diferiţi, dar la fel. Vom prezenta şi, în acest an, istorii ale oamenilor pe care noi îi vedem diferiţi, dar care au aceleaşi vise şi dorinţe ca şi noi - să fie acceptaţi, iubiţi şi apreciaţi pentru cine sunt ei cu adevărat. E o adevărată lecţie de viaţă pe care ar trebui să o învăţăm.

V-aţi întrebat vreodată de ce aveţi nevoie pentru a fi cu adevărat fericiţi? Puteţi spune cu certitudine că vă savuraţi viaţa? Dacă nu – atunci faceţi cunoştinţă cu Radu. Un tânăr care emană atât de mult optimism, curaj şi demnitate, că ne poate ajunge tuturor.

Astăzi, în ajun de Ziua Sănătăţii Mintale, TVR MOLDOVA continuă campania  - "Diferiţi, dar la fel". Vom prezenta şi, în acest an, istorii ale oamenilor pe care noi îi vedem diferiţi, dar care au aceleaşi vise şi dorinţe ca şi noi - să fie acceptaţi, iubiţi şi apreciaţi pentru cine sunt ei cu adevărat. E o adevărată lecţie de viaţă pentru care ar trebui să o învăţăm. 

Despre scleroză multiplă se spune că este boala cu o mie de feţe. Şi asta pentru că extrem de anevoioasă poate fi diagnosticarea. Boala apare atunci când ţi-e lumea mai dragă, când ai toată viaţa înainte, aşa cum i s-a întâmplat şi lui Radu. Avea 35 de ani când a înţeles cu adevărat că va trebui să schimbe totul în viaţa sa. Chiar şi aşa, când îl întrebi de diagnoză, zâmbeşte.

RADU BALAN: "Când am auzit de scleroză multiplă eu râdeam. Fiindcă până atunci auzeam de tumoare la creier. Adică era ceva mai grav. Se presupunea ceva mult mai grav. Oricum e o diagnoză terminală şi la mine, este ceva cronic. M-au întrebat câţi copii am, să mă bucur de ei că nu o să mai am. Lucrezi, activezi în câmpul muncii? Zic – da. Păi mai activează cât poţi. Uite atâta mi s-a spus, dar aşa, cu multe puncte..."

Scleroza multiplă este o afecţiune progresivă şi afectează sistemul nervos. Totuşi, boala nu îţi ia minţile, aşa cum se crede, însă te lasă fără puteri şi abia de mai poţi merge. Radu povesteşte că a urmat numeroase tratamente costisitoare şi a luat medicamente aduse de prin ţări străine. Însă, totul în zadar. 

RADU BALAN: "Am simţit pe propria mea piele că patru cure care mi s-au făcut la concentraţia ceea de hormoni au început să-mi dea organele interne failuri. Atunci practic a început plecarea mea, a inceput sa progreseze boala mea foarte accelerat. Eu nu pot să explic în cuvinte, dar asta era ca şi cum ai fi betonat. Tu îţi doreşti din toată puterea să mai iei o răsuflare dar tu nu poţi controla".

Intr-o bună zi, Radu a renunţat la spitale şi medicamente. A început cu o detoxifiere extremă a organismului şi a luat calea spiritualităţii, a credinţei şi religiei. 

RADU BALAN: "A început scularea din pat. Eu zi şi noapte stateam cu Biblia. Parcă mă încălzea mereu, o puneam deasupra mea, exact ca pe un talisman. Ca şi cum ai pune-o acolo unde te doare". 

Din fericire, Radu a avut mereu alături o familie frumoasă şi o soţie iubitoare. Au avut chiar curajul să mai facă un copil, iar acum sunt mai uniţi şi mai fericiţi ca niciodată. Au învăţat toţi să trăiască prezentul.

RADU BALAN: "Soţia a fost prima care m-a susţinut, care a înţeles profunzimea stării mele şi ea mi-a spus că "Radu, acesta este un dar, te vei curăţa şi tu şi pe noi ne vei ajuta să trăim. Dimineaţa eu mă trezesc şi eu ştiu că am în faţă de trăit o zi întreagă. Am un dar. Adică eu nu ştiu dacă ziua întreagă îmi va aparţine sau nu, dar eu savurez din fiecare clipă". 

Astăzi Radu are o viaţă obişnuită. Petrece foarte mult timp cu băiatul cel mic, Egor, savurează în fiecare seară câte o ceaşcă de ceai cu familia completă. Se încăpăţânează să se ridice din scaunul cu rotile chiar dacă acest lucru presupune un efort supraomenesc. Chiar şi aşa, iese zilnic afară, cunoaşte oameni noi şi le ascultă problemele. Şi tot el este cel care îi încurajează şi le povesteşte ce frumoasă este viaţa. 

RADU BALAN: "Să spun că noi ducem lipsă de ceva? Nu. Înainte trăiam din prisosul pe care îl aveam, acum trăim din puţinul pe care îl avem. Şi savurăm şi din asta. Ne ajută toţi".  

Dacă îl întrebi pe Radu ce dorinţe are, te aştepti să spună că îşi doreşte să poată merge pe picioarele lui. Sau poate să se însănătoşească. Însă visele lui vin dintr-o altă dimensiune, acolo unde nu există niciun gram de egoism. 

RADU BALAN: "Oamenii să aibă dorinţă sinceră să reflecte dragostea pe care o au în inimă. Toţi au dragoste, însă alţii egoist o ascund, alţii se tem să o răspândească în jur. S-o aducem oamenilor, să o facem vizibilă. Să o faci vizibilă asta mult face: prin cuvânt, printr-o faptă, printr-o atitudine, printr-un zâmbet, printr-un salut. Pentru mulţi contează ceva în cantitate, însă dragostea nu are doar cantitate, are şi calitate, uite această calitate să o putem răspândi toţi".
Similare
RECOMANDĂRI