Sursa foto:TVR Moldova Vizualizari:

Multe mame ale copiilor cu autism devin terapeuţi comportamentali, ca să îşi ajute micuţii

Atunci când într-o familie se naşte un copil cu autism, mama este adesea singura persoană care rămâne alături de copilul ei şi luptă pentru recuperarea lui. Tot adesea, îşi lasă în urmă meseriile la care au visat şi devin terapeuţi comportamentali, ca să îşi înţeleagă mai bine proprii copii. Vă invităm să cunoaşteţi două mame eroine, într-un nou reportaj din campania „Diferiţi, dar la fel”.

Natalia are o familie fericită şi doi copii minunaţi cu care adoră să îşi petreacă timpul. A făcut o facultate de administrare publică, însă odată cu apariţia lui Alexandru în viaţa ei, planurile i s-au schimbat.
 
Astfel, Natalia a ajuns să aibă acces în lumea ascunsă a copiilor cu autism, neînţeleasă de restul oamenilor. Îşi ajută nu doar propriul copil, dar şi pe alţii ca el.
 
Într-adevăr, dragostea şi acceptarea sunt de cele mai multe ori cheia către o terapie reuşită. Din păcate, majoritatea părinţilor care au un micuţ cu autism nu mai au curajul să îşi mai dorească un copil. Natalia şi soţul ei şi-au asumat însă acest pas şi aşa a venit pe lume Eliza, care este astazi cea mai bună prietenă a lui Alexandru.
 
Galina este o altă mamă care a devenit terapeut pentru băiatul ei. Acum câţiva ani, Denis avea un comportament diferit de restul copiilor, se ataşa de obiecte şi respingea oamenii, dar, cel mai grav, nu avea nicio deprindere de viaţă. Şi priviţi-l astăzi, este un copil ca oricare altul, iar mama lui, o specialistă în domeniul pe care şi l-a ales.
 
Chiar dacă Denis va atinge pragul de recuperare necesar, Galina spune că nu îşi va abandona meseria de terapeut.
 
În ultimii ani, numărul copiilor care suferă de autism a crescut vertiginos în toată lumea, nu doar în Republica Moldova. Astfel, găsirea unui specialist calificat devine o mare provocare. Singurul moldovean acreditat internaţional în terapia ABA este Alexadru Tarasov, care însă locuieşte şi activează în Londra. Prima experienţă de lucru cu un copil cu autism a avut-o însă în Chişinău, prin 2004, când abia se afla de această tulburare de comportament.

Chiar dacă este departe, Alexandru ţine mereu legătura cu terapeuţi de aici, dar şi cu mamele copiilor, cărora le dă mereu sfaturi.
 
La capitolul incidenţă lucrurile stau la fel şi în România – dacă în anul 2000 prevalenţa autismului era de 1 la 150 de copii, anul acesta cifrele arată total diferit: 1 la 68 de copii. Partea bună este însă, acolo, rata de recuperare, mult mai înaltă decât în Republica Moldova. Există adolescenţi care au astăzi o viaţă independentă şi învaţă chiar la facultăţi în afară.
 
Datele oficiale arată că în Republica Moldova sunt în jur de 500 de copiii diagnosticaţi cu autism. Organizaţiile nonguvernamentale de profilafirmă însă că numărul lor este chiar de câteva ori mai mare. Singura cale de recuperarea acestor copii, dovedită ştiinţific, este terapia comportamentală, numită şi ABA, care trebuie să facă parte din viaţa lor 24 de ore din 24. Nu mai puţin importantă este însă acceptarea, toleranţa şi căldura a noastră, a tuturor.
Similare
RECOMANDĂRI